Frica de întuneric e, în sfârșit, explicată de oamenii de știință. Evoluția ne-a dus în acest punct
Cu toții am trecut prin faza aceea a copilăriei în care ne era frică de întuneric, însă între timp o parte dintre noi am reușit să învingem această teamă, în timp ce alții nu. De unde provine teama de întuneric și cum putem scăpa de aceasta?
Oamenii de știință explică că teama de întuneric s-a dezvoltat ca o armă pentru a supraviețui prădătorilor de noapte. Adică această teamă este legată de evoluția noastră ca specie umană și se pare că i-a ajutat pe strămoșii noștri să supraviețuiască atacurilor nocturne provenite din partea animalelor.
„Frica aceasta datează cu mult timp înainte să fim prădătorii care suntem astăzi. Înainte de tehnologie și de orice ține de modernitate, pericolele de a fi mâncat în întuneric erau reale, așadar era foarte important pentru strămoșii noștri să fie în alertă noaptea. Probabil că, de-a lungul secolelor, această stare de alertă a devenit un instinct și a ajuns să se manifeste precum anxietatea", a declarat Andrew Tarantola de la Gizmodo.
De ce ne este frică de întuneric?
Potrivit unui studiu realizat în anul 2012 de către cercetătorii de la Universitatea din Toronto, Canada, anxietatea nu e o reacție în totalitate generată de panică, ci e vorba despre o reacție a corpului nostru de a ne ține alerți. Astfel, în cazul în care apare vreun pericol să putem să reacționăm imediat.
De asemenea de vină pentru acest sentiment de frică nu este nimeni altul decât creierul tău. Asta pentru că teama de necunoscut, te împinge să-ți imaginezi diferite scenarii care să te ajute să-ți faci o idee despre ce s-ar putea afla în întuneruic. Pentru strămoșii noștri, erau lei și animale de pradă, pentru noi, sunt monștri și fantome.
Așadar, chiar dacă sună ca un lucru pueril, frica de întuneric este o trăsătură evolutivă pe care am moştenit-o pentru a supravieţui prădătorilor nocturni.