MENIU

Undă de şoc în toată lumea, după ziua care anunţă falimentul Greciei

Criza financiara, sezonul doi

Undă de şoc pe pe pieţele financiare după ziua de marţi, când s-a văzut mai clar ca niciodată că Grecia a ajuns la fundul sacului şi nici nu face concesii pentru a ajunge la o înţelegere cu creditorii internaţionali.

„Pieţele financiare sunt destabilizate din cauza scandalului datoriilor Greciei, în timp ce Osborne vorbește în termeni duri la adresa UE", scrie The Guardian, în pagina sa economică.

„Piețele globale sunt grav lovite după ziua de marți, în urma temerilor că Grecia este aproape de faliment. În acelaşi timp, politicianul britanic George Osborne vorbeşte în termeni extrem de duri, din poziţia sa în cadrul Regatului Unit, referitor la viitorul Uniunii Europene", scrie Capital.ro.

Avertizarea cancelarului britanic potrivit căruia este necesar un referendum în Marea Britanie cu privire la aderarea la UE stârneşte reacţii mixte şi vine în timp ce temerile legate de falimentul Greciei sunt în creştere.

Bursa de la Londra a închis marţi în scădere cu 1,37%, indicele principal FTSE-100 a ajuns la valoarea de 6.933,80 puncte, în scădere cu 96,05 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.

Bursa de la Frankfurt a închis marţi în scădere cu 1,72%, indicele indicele principal DAX 30 a ajuns la valoarea de 11.472,41 puncte, în scădere cu 200,94 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.

Bursa de la Paris a închis marţi în scădere cu 1,06%, indicele principal CAC 40 ajungând la valoarea de 4.974,65 puncte, în scădere cu 53,22 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.

Grecia s-a grăbit să achite cu o zi mai devreme o tranșă către FMI, însă surpriză! A luat banii tot de la FMI, dintr-un alt buzunar al Fondului!

Lovitură de teatru: de unde a luat Grecia banii ca să-i dea FMI

Grecia a accesat rezervele de urgenţă din contul său deschis la Fondul Monetar Internaţional pentru a putea rambursa o tranşă de 750 de milioane de euro către FMI, au declarat marţi doi oficiali guvernamentali pentru Reuters.

Statele membre au două conturi separate la FMI, unul în care sunt depozitate cotele lor anuale şi unul care poate fi utilizat în situaţii de urgenţă, scrie Agerpres.

Un oficial din guvernul grec a declarat pentru Reuters că Atena a utilizat 650 milioane de euro din contul său pentru a putea rambursa tranşa către FMI. 'Am utilizat banii din contul pentru situaţii de urgenţă', a declarat un oficial sub protecţia anonimatului. 'De asemenea, guvernul a utilizat aproximativ 100 de milioane de euro din rezervele proprii de lichidităţi' a mai spus oficialul.

Grecia, anunţ catastrofal, după ce şi-a întors buzunarele pe dos

Yanis Varoufakis sustine ca, in doua saptamani, lichiditatile pe care guvernul grec le are la dispozitie se vor termina, perfectarea acordului pentru deblocarea ajutorului financiar de urgenta de 7,2 miliarde euro fiind cruciala, relateaza BBC.

Noile runde de negocieri, purtate intre ministrii de finante din zona euro si delegatia elena, pe tema deblocarii sumei de bani convenite in urma discutiilor din februarie nu a adus nimic nou in peisaj.

Ministrii europeni au apreciat ca s-au facut progrese pentru implementarea unor reforme, dar inca asteapta o implicare mai mare a guvernului Syriza in adoptarea masurilor impuse de creditori, scrie Business24.ro.

Mai multe articole despre:
Grecia faliment Grecia