MENIU

FRESH REFRESH. Statul pe scaun dăunează grav creierului

Mulți dintre noi stăm pe scaun cu orele, fără să știm că acest lucru dăunează grav pe termen lung. Pe lângă posibile boli de inimă sau dereglarea metabolismului, sedentarismul ne afectează creierul.

Mai exact, o regiune a creierului cu rol esențial în formarea amintirilor. Cercetătorii americani au descoperit, așadar, că pierdem amintiri, cu fiecare oră stată pe scaun.

Studiul a fost făcut pe 34 de persoane cu vârste între 45 și 75 de ani. Fiecare participant a făcut un RMN, pentru ca oamenii de știință să-și facă o idee despre activitatea creierului în timp ce stăm. Cu fiecare oră în care oamenii stăteau jos, fără să facă nimic, specialiștii au observat că acea zonă a creierului se subția cu aproximativ 2%.

Apoi au vrut să vadă dacă, de cealaltă parte, mișcarea compensează și ajută la îngroșarea lui, dar nu au găsit nicio legătură directă.

Au observat că activitatea fizică este bună pentru sănătatea inimii, dar nu poate șterge urmele nocive ale statului. Concluzia neurologilor a fost aceea că, doar evitarea sedentarismului ne poate ajuta să ne păstrăm amintirile.
Dacă vrem să avem un creier sănătos, trebuie să evităm să stăm jos încontinuu pentru perioade lungi de timp.

Mai multe articole despre:
scaun creier sedentarism