MENIU

FRESH REFRESH. Factorii asociați cu incidenţa bolii Alzheimer

Aproximativ 42 de milioane de oameni suferă de demenţă pe glob, iar cea mai numeroasă formă este boala Alzheimer. Numărul celor afectaţi este în continuă creştere, prin urmare umeroase studii se concentrează în ultimii 10 ani pe identificarea timpurie a semnelor bolii şi găsirea unui tratament.

Factorii de risc s-au conturat în ultimii ani şi par a fi legaţi de alimentaţie. Vorbim în special de consumul de carne, dulciuri si produse lactate bogate in grasimi, aşa numita dietă occidentală. De exemplu, în urmă cu 40 de ani, când Japonia a început tranziţia de la dieta traditionala la cea occidentală, incidenţa bolii Alzheimer a crescut de la 1% în 1985, până la 7% în 2008.

Totodată, dovezile acestor factori de risc, care provin din cercetări şi campanii de observare, arată că fructele, legumele, cerealele, produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi, legumele și peștele sunt asociate cu o mai mică probabilitate de a face boala. În Jurnalul Colegiului American de Nutriţie au apărut rezultatele unei cercetări efectuate folosind prevalenta bolii în 10 țări: Brazilia, Chile, Cuba, Egipt, India, Mongolia, Nigeria, Republica Coreea, Sri Lanka și Statele Unite ale Americii.

Datele au fost cumulate cu informaţii despre dietele din ţările respective, monitorizate cu 5, 10 și 15 ani înainte de începerea studiului. Rezultatele arată o incidenţă mai mare a bolii la persoanele care, cu 5 ani înainte de debutul acesteia au consumat carne şi produse de origine animala.

Ţările unde dieta este bazată pe carne au şi cele mai multe cazuri înregistrate. Analizele făcute de subiecţi au arătat totodată o probabilitate mai mare de a face diabet zaharat de tip 2, de a suferi un accident vascular cerebral si a se îmbolnăvi de rinichi.

Cercetătorii recunosc că au mari goluri în a afirma ce anume declanşează, totuşi, maladia şi ce o accenturază. Şi asta deoarece există şi situaţii particulare foarte interesante, care vor fi studiate în următorii 5 ani. De pildă, dieta traditionala mediteraneana, bazată pe legume, verdeţuri, fructe, ulei de măsline, nuci şi seminţe scade la jumătate riscurile constatate în dieta occidentală, bazată pe carne. Totodată, în ţări precum India, Japonia, și Nigeria, unde consumul de carne este foarte mic, riscul de a face Alzheimer este cu 50 la sută mai mic decât în statele unde predomină dieta mediteraneană. 

 
Mai multe articole despre:
Alzheimer fresh refresh