Fraudele sau tentativele de fraude la TVA, pedepsite cu până la 15 ani de închisoare! Iohannis a promulgat legea
Neplata taxei pe valoarea adăugată (TVA) în anumite condiții se va pedepsi cu închisoare de la 7 la 15 ani, conform legii promulgate, vineri, de președintele Klaus Iohannis. Pentru a se putea aplica, legea trebuie să fie publicată în Monitorul Oficial.
Mai exact este vorba despre orice acțiune sau inacțiune comisă în cadrul unor scheme frauduloase cu caracter transfrontalier având ca efect diminuarea cu cel puţin 10 milioane euro, în echivalentul monedei naţionale, a resurselor bugetului Uniunii Europene, relatează HotNews.ro.
Important de precizat este faptul că inclusiv tentativa de fraudă se va pedepsi.
Condițiile luate în considerare:
- utilizarea sau prezentarea de declaraţii sau documente false, incorecte sau incomplete privind TVA;
- nedivulgarea de informaţii privind TVA, atunci când aceste informaţii trebuie divulgate potrivit legii;
- prezentarea de declaraţii corecte privind TVA pentru a masca în mod fraudulos neplata sau constituirea unor drepturi - necuvenite la rambursări de TVA.
Prevederea este conținută de un Proiect de Lege de completare a Legii pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, lansat marți în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor Publice (MFP).
În expunerea de motive, MFP preciza:
Directiva (UE) 2017/1371 a Parlamentului European și a Consiliului din 5 iulie 2017 privind combaterea fraudelor îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii prin mijloace de drept penal, instrument unional relevant la nivel european, în special în contextul operaționalizării recente a Parchetului European (EPPO), a avut termen de transpunere data de 6 iulie 2019, autorităţile române notificând transpunerea completă a acesteia.
În data de 02.12.2021 a fost declanșată de către Comisia Europeană o acțiune în constatarea neîndeplinirii obligațiilor de stat membru având ca obiect transpunerea incorectă a Directivei (UE) 2017/1371 a Parlamentului European și a Consiliului din 5 iulie 2017 privind combaterea fraudelor îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii prin mijloace de drept penal
(cauza 2021/2229).
În această situație s-au aflat țări precum: Croația, Finlanda, Grecia, Letonia, Luxemburg, Portugalia, România și Spania.