MENIU

Franța, după dezvăluirea privind spionarea oficialilor europeni de către SUA: Vom decide consecințele în privința cooperării

Acuzații grave la adresa SUA

Tensiuni între Europa și SUA după dezvăluirile conform cărora Serviciile Secrete americane, ajutate de Danemarca, ar fi spionat înalți responsabili europeni. Dacă se confirmă, ”ar fi extrem de grav”, a spus, luni, secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Clement Beaune.

”Este extrem de grav. Trebuie verificat dacă partenerii noştri din UE, danezi, au comis erori sau abateri în cooperarea lor cu Serviciile Americane. Iar apoi, de partea americană să vedem dacă de fapt au existat interceptări, spionare a unor responsabili politici”, a declarat oficialul francez la postul Radio France Info. 
”Între aliaţi trebuie să existe o încredere, o cooperare minimală, deci aceste fapte potenţiale sunt grave, trebuie să le verificăm şi apoi să tragem consecinţele în privinţa cooperării”, a adăugat acesta, precizând că nu cunoaşte identitatea responsabililor francezi care ar fi fost spionaţi.

Reacția vine după ce, duminică, media daneze și europene au relatat că SUA au spionat responsabili politici în Europa cu ajutorul Serviciilor de Informații daneze. Printre cei spionați s-ar afla și cancelarul Germaniei, Angela Merkel.

Potrivit postului public danez Danmarks Radio (DR), Agenţia Naţională de Securitate a SUA (NSA) se branşase la cabluri de telecomunicaţii daneze pentru a spiona responsabili de prim-plan şi înalţi funcţionari în Germania, Suedia, Norvegia şi Franţa. NSA a beneficiat de o colaborare în materie de supraveghere cu serviciul de informaţii militar danez FE, a precizat sursa citată. DR a dezvăluit aceste informaţii după o anchetă desfăşurată în comun cu canalul suedez SVT, canalul norvegian NRK, canalele germane NDR, WDR şi cotidianul Suddeutsche Zeitung, precum şi cu publicaţia franceză Le Monde. Ministrul danez al apărării, Trine Bramsen, a declarat că ”spionarea sistematică de către aliaţi este inacceptabilă”, potrivit Agerpres. 

 

Mai multe articole despre:
franta sua nsa danemarca oficiali europeni spionati