MENIU

Franța blochează Comisia Europeană. Când va anunța un nou comisar european

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, va nominaliza un nou candidat din partea Franţei pentru Comisia Europeană în locul lui Sylvie Goulard doar după summitul european de joi şi vineri, pentru a încerca mai întâi să rezolve "instabilitatea politică" din cadrul Parlamentului European, a transmis marţi Palatul Elysee, potrivit AFP, citat de Agerpres.

„Premisa obligatorie" pentru numirea candidatului francez este "de a organiza o majoritate politică de acţiune pentru următorii cinci ani", a explicat preşedinţia franceză cu două zile înainte de summitul de la Bruxelles, informează agerpres.ro.

Şi asta pentru că „vom avea o dificultate de a acţiona" la nivel european „dacă nu vom ţine cont de tensiunile" din Parlamentul European, care a respins comisarii propuşi de Franţa, Ungaria şi România, şi de votul strâns din iulie în favoarea noii preşedinte a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

În opinia Palatului Elysee, ar fi „distructiv să ne închidem într-o astfel de ambianţă" de „tensiuni între familiile politice" şi de "dorinţă de revanşă".

„Avem un interes comun, foarte important, ca lucrurile să se stabilizeze în zilele care vin", a adăugat preşedinţia franceză.

Emmanuel Macron va avea „contacte politice cu ocazia Consiliului European" de la Bruxelles, în special participând joi la prânz la reuniunea Renew Europe, mişcarea de centru la care a afiliat partidul prezidenţial LREM după alegerile europene, conform Palatului Elysee.

Pentru moment, nu a fost avansate niciun nume şi nicio dată pentru înlocuirea lui Sylvie Goulard, vizată de o anchetă judiciară în Franţa şi respinsă joi, din motive etice, de eurodeputaţi.

Potrivit surselor de la Bruxelles, este de așteptat însă ca procesul instalării noii Comisii Europene să mai dureze. În acest moment, noua Comisie este incompletă după respingerea candidaților României, Ungariei și Franței și nu mai poate fi votată pe 23 octombrie, cum se stabilise inițial, pentru a intra în funcție la 1 noiembrie.

Instalarea Comisiei Europene, amânată. Comisarul României, unul din motive

Cu trei comisari lipsă, Ursula von der Leyen mai așteaptă o lună. Preşedintele Parlamentului European (PE), italianul David Sassoli, a apreciat sâmbătă că va fi probabil imposibil ca viitoarea Comisie Europeană să-şi preia atribuţiile la 1 noiembrie şi că totul va fi amânat pentru 1 decembrie. 

Macron a vorbit despre o „criză politică" în Europa după respingerea candidatului Franței pentru postu lde comisar european.

Este pentru prima dată când un candidat propus de Franţa pentru un post de comisar este respins de către Parlamentul European.

Sylvie Goulard ar fi urmat să primească portofoliul larg al Pieţei Interne, care cuprinde politica industrială, digitală, de apărare şi spaţială.

Macron a discutat despre acest dosar în cadrul unor întrevederi pe care le-a avut cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, duminică, şi cu Ursula von der Leyen, luni.

Președintele francez urmează să mai aibă o întâlnire cu Angela Merkel şi miercuri pentru un consiliu de miniştri franco-german la Toulouse, în sud-vestul Franţei, unde este de asemenea aşteptată în cursul serii şi von der Leyen, viitoarea preşedintă a Comisiei.

Ursula von der Leyen a avut discuții luni la Palatul Elysee, cu Macron, pe fondul respingerii în Parlament nominalizării Franței, Sylvie Goulard, care a generat tensiuni între Bruxelles și Paris.