MENIU

FOTO-VIDEO Un vulcan din Islanda, adormit de opt secole, în plin proces de erupție - IMAGINI rare

A erupt un vulcan din Sistemul vulcanic Krysuvik, peninsula Reykjanes, sud-vestul Islandei

Un vulcan din sud-estul Islandei a erupt vineri seara la 40 de kilometri de capitala Reykjavík. Agenția meteorologică din Islanda a făcut anunțul și a înregistrat și primele momente din revenirea la viață a vulcanului după opt secole de „adormire”. Autoritățile au anunțat că se așteaptă ca poluarea cu gaze vulcanice să se extindă și să continue până noaptea, au făcut apel la calm și au cerut oamenilor să nu se apropie în niciun caz de locul erupției.

 

În momentul erupției, norul era luminat în roșu, ca și culoarea lavei. În acest stadiu, erupția este considerată ca fiind mică, fisura provocată fiind doar de 500 de metri, iar suprafața este de aproximativ un kilometru, potrivit agenției. 

 

 

Erupția a început vineri seară, la ora 20:45 și vine după săptămâni de activitate seismică crescută pe peninsulă, cu aproximativ 400 de cutremure detectate în regiune doar cu o zi înainte, în dimineața de joi. În urmă cu două săptămâni, au fost înregistrate mişcări telurice tipice deplasării spre suprafaţă a unui val de lavă în zona Muntelui Keilir, în mica peninsulă Reykjanes. Potrivit vulcanologilor, în peninsulă nu a avut loc nicio erupţie de opt secole.

„O erupţie vulcanică a început la Fagradalsfjall. Zborul aerian este în cod roşu, dar seismografele înregistrează foarte puţine turbulenţe", a transmis vineri noaptea agenţia pe Twitter.

Sistemul vulcanic Krysuvik este la sud de muntele Fagradalsfjall, în peninsula Reykjanes din sud-vestul Islandei.

„Aceasta este o activitate mai puțin seismică în comparație cu diminețile anterioare în care cifrele au indicat aproximativ 1.000 de cutremure”, a transmis IMO cu o zi înainte de erupția vulcanului.

Aeroportul internaţional islandez Keflavik şi micul port pescăresc Grindavik sunt la câţiva kilometri distanţă de zona vulcanului, dar zona este nelocuită, iar erupţia nu ar trebui să prezinte un pericol, relatează Agerpres.

Totuși, Departamentul Islandei pentru Protecția Civilă și Managementul Urgențelor a cerut cetățenilor să evite autostrada Reykjanesbraut (Ruta 41) din sud-vestul Peninsulei Reykjanes. Autostrada face legătura între Reykjavík și Aeroportul Internațional Keflavík din Islanda.

„Primii care vor interveni trebuie să poată conduce liber în zonă pentru a evalua situația. Oamenii de știință lucrează la evaluarea erupției", a transmis Departamentul pentru Protecție Civilă într-un mesaj pe Twitter.

Islanda este cea mai mare şi mai activă regiune vulcanică din Europa, cu o erupţie în medie la fiecare cinci ani. Ultima erupţie datează din 2014-2015 la Holuhraun, o fisură aparţinând sistemului vulcanic Bardarbunga într-o zonă nelocuită din sud-estul ţării.

Dar cea mai importantă activitate din aceste timpuri a fost cea a vulcanului Eyjafjallajökull, din sudul ţării, în 2010. Atunci a provocat cea mai mare perturbare a traficului aerian în timp de pace, paralizând cerul european timp de aproape o lună din cauza unei masive coloane de fum.

 

Mai multe articole despre:
vulcan islanda eruptie vulcan a erupt vulcan