FOTO/VIDEO Clădirea "mergătoare" din Shanghai. Cum a fost mutată o școală cu 5 etaje, veche de 85 de ani, într-o locație nouă
Locuitorii din Shanghai care au trecut prin districtul estic al orașului Huangpu, în octombrie, au avut parte de o priveliște neobișnuită: o “clădire mergătoare”. Vorbim despre utilizarea metodei supranumite „mașina de mers pe jos”, folosită pentru a reloca o clădire istorică cu o vechime de de 85 de ani, cu cinci etaje.
O școală primară veche de 85 de ani a fost ridicată întregime de la sol și mutată cu ajutorul noii tehnologii supranumite „mașina de mers”.
Într-un ultim efort al autorităților orașului de a păstra structurile istorice, inginerii au atașat aproximativ 200 de suporturi mobile sub clădirea cu cinci etaje, povestește Lan Wuji, citat de CNN, supraveghetor tehnic șef al proiectului.
Inedita structură pe bază de suporturi acționează, de fapt, ca niște picioare robotizate. Acestea sunt împărțite în două grupuri care se ridică alternativ în sus și în jos, imitând pasul uman. Senzorii atașați ajută la controlul modului în care clădirea avansează, a spus Lan, a cărei companie - Shanghai Evolution Shift - a dezvoltat noua tehnologie în anul 2018.
"Este ca și cum ai da cârje clădirii astfel încât să poată sta în picioare și apoi să meargă", a arătat el.
O tehnică fotografică folosită de companie ce presupune luarea unor secvențe de cadre la intervale stabilite pentru a înregistra modificările care au loc în timp, lent, arată școala care “se mișcă” din greu, pas cu pas.
Potrivit unei declarații făcute de a reprezentanții guvernului districtului Huangpu, școala primară Lagena a fost construită în anul 1935 de către Consiliul Municipal al fostei concesiuni franceze din Shanghai.
Aceasta a fost mutată pentru a face loc unui nou complex comercial, dar și de birouri, care va fi finalizat până în anul 2023.
Muncitorii au trebuit să sape mai întâi în jurul clădirii pentru a instala cele 198 de suporturi mobile în spațiile de dedesubt, a explicat Lan.
După ce stâlpii clădirii au fost tăiați, „picioarele” robotizate au fost apoi extinse în sus, ridicând practic clădirea înainte de a înainta.
Procesul a fost unul anevoios și de durată. Pe parcursul a 18 zile, clădirea a fost rotită cu 21 de grade, fiind mutată la 62 de metri (203 picioare) distanță față de locul în care s-a aflat initial, în noua sa locație.
Relocarea a fost finalizată pe data de 15 octombrie, vechea clădire a școlii urmând să devină un centru pentru protecția patrimoniului și educației culturale.
Proiectul marchează o premieră, spun autoritățile locale, fiind pentru prima dată când această metodă supranumită „mașina de mers pe jos” a fost utilizată în Shanghai pentru a reloca o clădire istorică.