MENIU

FOTOGRAFIA cu o tânără TOPLESS, pe plajă, care a făcut ISTORIE

FOTOGRAFIA care a făcut istorie: prima imagine modificată în Photoshop

O fotografie de vacanţă, cu o tânără topless, pe o plajă din Bora Bora, a făcut istorie, după ce a fost manipulată în Photoshop de zeci de mii de ori şi a învăţat întreaga lume cum să folosească programul pentru a modifica fotografiile.

Nu arată deloc ca o imagine remarcabilă, ci ca o clasică fotografie de vacanţă: o tânără topless, pe plajă, într-un decor exotic. Imaginea, realizată în 1987 de John Knoll, o reprezintă pe iubita sa din acea vreme, acum soţia sa, Jennifer, pe plaja din Bora Bora. Cei doi, angajaţi la una dintre companiile de efecte speciale ale Lucasfilm, se bucurau de zilele libere şi, pentru ei, imaginea e extrem de specială, pentru că precede o cerere în căsătorie. John a numit, apoi, imaginea "Jennifer în Paradis".

Câteva luni mai târziu, John a descoperit Pixar Image Computer, primul instrument care putea fi folosit pentru manipularea fotografiilor şi a fost uluit: "Faptul că puteai lua o imagine de pe un film foto, o puteai scana şi transforma în cifre, iar apoi manipulai acele cifre şi imaginea şi după aceea o puteai pune înapoi pe filmul foto...asta înseamna că nu mai existau limite cu ceea ce puteai face", îşi aminteşte el, citat de The Guardian.

Ajutat de fratele său, care termina un doctorat în domeniul computerelor, Knoll a pus la punct un software pe care, mai apoi, cu ajutorul unor prieteni ai celor doi de la Apple, devenea Photoshop. Imaginea folosită ca demo era fotografia "Jennifer în Paradis", care a făcut istorie, fiind prima imagine alterată în Photoshop.