MENIU

FOTO Viperele periculoase din Delta Dunării, mult mai numeroase - La ce trebuie să fie atenți turiștii pe plaja Perișor

Viperele periculoase din Delta Dunării, mult mai numeroase - Avertisment pentru turiștii de pe plaja Perișor
Viperele periculoase din Delta Dunării, mult mai numeroase - Avertisment pentru turiștii de pe plaja Perișor

Turiștii care merg mai ales în zonele sălbatice din Delta Dunării trebuie să fie atenți la vipere. Cele de stepă apar des în zona Perişor din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării. Și de aceea este recomandată și respectarea traseelor turistice aprobate. În caz contrar, turiștii se pot confrunta cu mușcăturile șerpilor veninoși.

Plaja Perişor din Delta Dunării este considerată de Administraţia Rezervaţiei Biosferei Deltei Dunării (ARBDD) o zonă-tampon între două arii strict protejate, Sacalin-Zătoane și Periteaşca-Leahova, unde accesul vizitatorilor este interzis. Accesul pe plaja de la Perișor este posibil numai cu barca. Apa mării se adânceşte treptat, iar algele lipsesc cu desăvârșire. Totuși, campatul nu este recomandat turiștilor. Astfel că aceștia vin și pleacă în aceeași zi cu barca, din cauza viperelor, dar și a șacalilor sau a cailor sălbatici în zonă.

Acțiunile de monitorizare și a cercetările științifice efectuate au evidențiat că cea mai abundentă populație de viperă de stepă (Vipera ursinii moldavica) – specie vulnerabilă- se află în zona Perișor-Periteașca din perimetrul Rezervației Biosferei Delta Dunării (RBDD)

„Având în vedere semnalarea de către inspectorii cu drept de control şi monitorizare a frecventelor întâlniri a viperei de stepă în zona Perişor, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării atenţionează asupra respectării traseelor turistice aprobate. Nerespectarea acestora şi accesul în zonele frecventate de această specie de şerpi veninoşi, foarte activă în această perioadă, expune vizitatorii la pericolul muşcăturilor”, au anunțat reprezentanții Rezervației.

Vipera de stepă este un şarpe veninos de mărime mijlocie. Exemplarele adulte au o lungime de 40–50 cm, iar femelele sunt mai mari decât masculii.   Vipera este colorată în tonuri gri-cenuşii, cu un mijloc mai deschis la spate şi cu o bandă de zig-zag neagră sau maro închis de-a lungul crestei.

În weekendul ce tocmai a trecut a fost înregistrată o afluenţă de turişti pe plajele sălbatice din sudul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, iar plajele Vadu, Corbu şi Midia au fost din nou pline.

„În cele două zile de weekend au fost estimaţi aproximativ 8.300 de turişti şi 1.220 de autovehicule, Plaja Vadu fiind cea care a înregistrat cel mai mare număr de turişti pe zi, respectiv 3.000 sâmbătă şi 4.000 duminică, de asemenea şi cel mai mare număr de autovehicule (500 pe zi). Din păcate, mulţi dintre cei sosiţi pe aceste plaje sălbatice, neamenajate, continuă să ignore indicaţiile de pe panourile de informare amplasate în zonă şi pun presiune pe habitatele naturale costiere, iar pentru aceste fapte sunt sancţionaţi. Pentru contravenţiile constatate, au fost aplicate în total 46 de sancţiuni dintre care 22 de amenzi în valoare de 21.200 lei şi 24 de avertismente”, potrivit ARBDD.