MENIU

FOTO | VIDEO Explozie puternică în SUA, de Crăciun. Trei răniți și mai multe clădiri avariate. Anunțul Poliției - „Credem că a fost un act deliberat”

Explozie în SUA. Foto: captură NewsChannel5
Explozie în SUA. Foto: captură NewsChannel5
Explozie în SUA. Foto: captură NewsChannel5

Alertă în SUA, în ziua de Crăciun! Trei oameni au fost răniți și fațadele mai multor clădiri au fost distruse după ce o rulotă a explodat, vineri, în centrul capitalei muzicii country - Nashville, din statul Tennessee.  Poliția a anunțat că ia în calcul varianta unui act ”deliberat”. Înaintea exploziei a fost auzit un mesaj înregistrat din rulotă care avertiza în legătură cu evacuarea zonei, a anunțat Poliția ulterior.

Explozia s-a produs în nordul zonei centrale a oraşului, în apropiere de turnul companiei de telecomunicații AT&T, o clădire emblematică. Cartierul a fost înconjurat de forţe de ordine.

”Explozia a fost puternică (...) Poliţia locală şi poliţia federală au deschis o amplă anchetă. Credem că explozia a fost un act intenţionat”, a declarat purtătorul de cuvânt al poliţiei din Nashville, Don Aaron. 

Explozia a fost resimţită pe o distanţă de câţiva kilometri, fiind percepută ca un cutremur de mai mulți martori din zonă.

Forțele de ordine au precizat că trei persoane au fost rănite, însă nu grav. Acestea au fost transportate la spital pentru îngrijiri medicale. 

La câteva ore de la explozie au apărut noi detalii. Camerele de supraveghere de pe străzile din zonă au surprins chiar momentul deflagrației. Polițiștii locali au precizat într-o conferință de presă că un mesaj audio anunța că explozia urma să aibă loc, a transmis CNN. 

Cu puțin timp înaintea exploziei, o patrulă de poliție ajunsese în zonă, find chemată în urma unui schimb de focuri. Polițiștii au remarcat atunci rulota şi au considerat-o suspectă, a mai explicat Don Aaron. La faţa locului fuseseră trimişi artificieri, iar poliţia i-a evacuat pe locuitorii din clădirile din jur înainte de explozie, a mai adăugat acesta.

După cum au anunțat ulterior, în dimineața de Crăciun, polițiștii au ajuns in zona dupa ce au răspuns unui apel la 991 privind focuri de armă trase în centrul orașului Nashville.

„În timpul cercetărilor ofițerii au găsit o rulotă parcată în dreptul clădirii AT&T din care se auzea o înregistrare care avertiza că o potențială bombă va fi detonată în 15 minute. După ce au auzit asta, ofițerii au decis să evacueze clădirile din apropiere, așa că au început să bată la uși, să facă anunțuri de evacuare, și să transmită prin sistemul de urgență astfel încât toată lumea să fie în siguranță. La scurt timp, rulota a explodat”, a spus John Drake, ofițer de poliție, într-o conferință de presă.

Vehiculul a explodat în jurul orei 6.30 dimineață (ora locală - n.red.).

Mesajul de avertizare care se auzea din rulotă apare și pe înregistrarea camerei de supraveghere care a surprins momentul exploziei: „Dacă auziți acest mesaj, evacuați zona imediat”, se auzea, pe înregistrarea video, dinspre rulotă.

Deflagrația s-a produs înainte ca echipele de specialişti să poată interveni. Ulterior, mai multe echipe de câini poliţişti au inspectat zona pentru ca poliţia să se asigure că nu mai există alţi explozibili. Purtătorul de cuvânt al poliției a transmis că că ”nu există niciun indiciu” privind prezenţa altor dispozitive explozive. Forţele de ordine au verificat și imobilele afectate pentru a căuta eventuale victime.

Poliţia caută totodată martori, mai multe persoane fiind duse la comisariat pentru a fi interogate, a mai declarat Aaron. Încă nu există detalii privind prezența unor persoane in interiorul rulotei in momentul exploziei.

Poliția din Nashville a distribuit și o fotografie a rulotei pe Twitter, vineri, solicitând informații celor care au observat-o.