MENIU

FOTO Proteste anti-restricții și anti-vaccin în Capitală. Ce solicitări și soluții au manifestanții

Proteste în București. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Proteste în București. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Proteste în București. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Proteste în București. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Proteste în București. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Peste 15.000 de oameni au protestat, sâmbătă, în Piața Victoriei din Capitală față de noile restricții. În aceeași zi, rata de infectare în București a depășit 8 cazuri la mia de locuitori. 

UPDATE: În jurul orei 21:00, un grup de protestatari a plecat din Piața Victoriei spre Palatul Cotroceni.

Manifestații cer demisia președintelui Klaus Iohannis și a premierului Florin Cîțu.

Mai multe artere sunt blocate de protestatari.

În Piața Victoriei s-au adunat aproximativ 15.000 de persoane.

Inițial, un grup de protestatari a început manifestația în Piața Universității, după-amiază, plecând apoi în marș spre Guvern. 

La protestele din București au venit oameni din toată țara. 

”Am venit din Timișoara. Ce se întâmplă în România și alte țări nu este normal. Sunt tratamente care tratează Covid-ul, de ce să ne vaccinăm?!”, a declarat o protestatară prezentă în Piața Universității. Aceasta a mai susținut că cei care s-au vaccinat ”sunt mai periculoși decât ceilalți în a transmite virusul”.

Un protestatar a venit la manifestație cu două dintre fiicele sale.

”Avem nevoie de libertatea care ni s-a luat înainte de pandemie. Copiii noștri trebuie să aibă un viitor. Fetei mele de la facultate i se cere să se vaccineze sau să se testeze de două ori. Conștiința mea nu mă lasă să mă vaccinez, statul trebuie să mi-o respecte”, a spus un alt protestatar. 

”Am venit nu atât pentru a mă alătura demonstrațiilor politice, ci pentru a-mi manifesta dezacordul față de introducerea pașaportului verde. Ne atacă drepturile de persoane libere. Nu sunt împotriva măsurilor sanitare de combatere a pandemiei, dar introducerea pașapoartelor verzi mi se pare abuzivă. Afectează drepturile culturale, spirituale ale celorlalte persoane, dar cred că e o măsură heirupistă, un mod simplist de a aborda combaterea pandemiei. Faptul că avem 30% rata de vaccinare cred că arată eșecul campaniei autorităților”, a reclamat și un protestatar din Piața Victoriei. 

Printre cei care participă la proteste se află și copreședinții AUR, George Simion și Claudiu Târziu, și senatoarea independentă Diana Șoșoacă. 

Menifestații au avut loc și în Cluj și Constanța. 

Protestatarii cer ”libertate” și eliminarea restricțiilor impuse de Guvern pentru limitarea răspândirii COVID-19. Oamenii reclamă și starea în care se află sistemul medical.

Manifestațiile au loc în contextul în care medicii din Capitală anunță că situația din spitale este una critică și povestesc că au pacienți care, din lipsa locurilor din spitale, sunt nevoiți să aștepte pentru a putea primi tratamentele necesare. 

Potrivit legii, la manifestații pot participa maximum 100 de persoane, vaccinate sau care au trecut prin boală, fiind solicitată și respectarea distanței.