MENIU

Fostul șef al spionilor din Serbia a fost numit vicepremier. Oficialul este cunoscut pentru legăturile cu Kremlinul și a fost sancționat de SUA

Fostul şef al serviciilor de informaţii sârbe, Aleksandar Vulin. Foto: Profimedia

Aleksandar Vulin, fostul șef al serviciilor de informații sârbe cunoscut pentru întreținerea legăturilor strânse cu Kremlinul și pentru implicarea sa în activități controversate, a fost numit joi vicepremier într-o decizie care a stârnit critici și controverse în Serbia și în afara țării. Acesta a fost anterior vizat de sancțiuni impuse de Statele Unite, iar numirea sa într-o poziție de conducere ridică semne de întrebare cu privire la direcția politică a Serbiei și la gradul de influență al Rusiei în regiune. 

Această numire intervine după ce alegerile de la sfârşitul anului trecut au fost urmate de săptămâni de proteste şi de acţiuni în justiţie pentru presupusă fraudă din partea Partidului Progresist Sârb (SNS) al preşedintelui Aleksandar Vucic.

Aleksandar Vulin face parte dintre numeroasele persoane numite săptămâna aceasta în noul guvern de la Belgrad, care numără de asemenea alte personalităţi ultranaţionaliste şi proruse.

Guvernul va fi condus de prim-ministrul Milos Vucevic, un aliat de lungă dată a lui Vucic şi fost ministru al apărării.

Componenţa guvernului a fost aprobată cu 152 de voturi din totalul celor 250 din Parlamentul sârb, în timpul unei sesiuni parlamentare care a început miercuri.

Noi înregistrări-bombă cu oamenii păpușarului Coldea. Anca Alexandrescu demască rețeaua de infractori din Sănătate. LUNI, la ora 20:00!

În faţa presiunii din partea SUA, Vulin demisionase în noiembrie din funcţia sa de şef al serviciilor de informaţii. "SUA şi UE cer capul meu pentru a nu impune sancţiuni Serbiei", afirmase el într-un comunicat la scurt timp după demisia sa.

Aleksandar Vulin este de multă vreme un apărător al "lumii sârbe", adică a unei uniuni a sârbilor ce trăiesc în diferite ţări, ceea ce, potrivit detractorilor săi, reflectă ideea unei "lumi ruse" apărate de Moscova, scrie Agerpres.

Serbia este din 2012 candidată la aderare la UE, însă ea depinde pentru nevoile sale energetice aproape integral de gazul rusesc.

Această ţară s-a abătut adesea de la linia politică externă a Bruxellesului, cum s-a întâmplat recent, când Belgradul a refuzat să sancţioneze Kremlinul după declanşarea invaziei împotriva Ucrainei. Cu toate acestea, ea a condamnat agresiunea rusă la Naţiunile Unite.

Cum sunt copiii manipulați de marile companii pentru a li se face poftă de dulciuri. Trucurile „lipsite de etică", dezvăluite de un studiu