MENIU

Fostul şef al DIICOT Alba prieten cu un INCULPAT din dosarul "PROSTITUATE pentru VIP-uri"

Şeful DIICOT Alba, Ioan Mureşan, sub control judiciar

Procurorii DNA prezintă harta relaţiilor de prietenie ale foştilor anchetatori ai comisarului BCCO Traian Berbeceanu şi arată că cel care l-a pus ilegal sub acuzare pe acesta, fostul şef de la DIICOT Alba, era prieten cu un inculpat dintr-un caz de prostituţie, cu care mergea la vânătoare.

La capitolul "Relaţia inculpatului Ioan Mureşan cu Ion Lazăr, cercetat penal în dosarul «Prostituate pentru VIP-uri»", anchetatorii DNA arată că în dosarul 6D/P/2010 al DIICOT-ST Alba Iulia au fost efectuate cercetări faţă de mai multe persoane pentru infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane, lipsire de libertate, ancheta fiind efectuată de ofiţerul Costel Chirilă, martor în dosar.

"Parte din activităţile de trafic de persoane au avut loc la «Vila Elisabeta», al cărei proprietar este Ion Lazăr. În cursul urmăririi penale, postul telefonic utilizat de Ion Lazăr a fost interceptat, în perioada 18 mai 2010-16 iunie 2010. Cu această ocazie, a fost interceptată o convorbire telefonică purtată de Ion Lazăr cu inculpatul Ioan Mureşan, privind organizarea unei partide de vânătoare. Ofiţerii care efectuau activitatea de ascultare au adus această împrejurare la cunoştinţa procurorului de caz, constatându-se în perioada următoare diminuarea semnificativă a traficului telefonic pentru postul utilizat de Ion Lazăr, fapt ce a determinat renunţarea la prelungirea măsurilor de supraveghere", se arată în rechizitoriul prin care a fost trimis în judecată Ion Mureşan, fostul şef al DIICOT Alba.

DNA mai arată că "deşi anterior se procedase la redarea mai multor convorbiri telefonice între Ion Lazăr şi o persoană de sex feminin care, din câte rezulta, practica prostituţia, acesta punând la dispoziţie spaţiul necesar pentru desfăşurarea activităţii, faţă de Ion Lazăr s-a dispus disjungerea cauzei şi declinarea la Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia pentru proxenetism, cauza nefiind soluţionată până în 15 mai 2014".

Martorul Costel Chirilă, cel care a instrumentat dosarul respectiv, a confirmat situaţia menţionată şi le-a dat procurorilor DNA copii ale proceselor-verbale din care rezulta implicarea lui Lazăr în activităţile infracţionale cercetate, dar nu a putut da o explicaţie rezonabilă pentru faptul că, faţă de Lazăr, cauza a fost disjunsă şi declinată la Parchetul local.

"În anul 2012, cu ocazia cercetărilor efectuate de DNA - ST Alba Iulia în dosarul 21/P/2012, a fost înregistrată audio-video, în baza autorizaţiilor emise de instanţa competentă, o întâlnire amicală între Ioan Mureşan, Ion Nicolaie Cean şi Ion Lazăr, aceştia servind masa la «Vila Elisabeta». Deplasarea s-a efectuat cu autoturismul lui Ion Nicolaie Cean, constatându-se că, la întoarcerea la sediul DIICOT, Ioan Mureşan avea asupra sa o sacoşă, pe care nu o purtase asupra sa la plecare, în condiţiile în care nu efectuase alte opriri de la sediu până la restaurant şi înapoi", se arată în rechizitoriu.

În 16 iulie, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au trimis în judecată, sub control judiciar, pe Ioan Mureşan, procuror şef al DIICOT Alba la data faptelor, pentru abuz în serviciu, represiune nedreaptă şi fals intelectual, pe Nicolaie Ioan Cean, fost procuror DIICOT în perioada 7 decembrie 2009 - 15 august 2013, în prezent pensionat, pentru complicitate la abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie, şi pe Alin Mirel Muntea, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul BCCO Alba la data faptelor, pentru abuz în serviciu, fals intelectual şi complicitate la infracţiunea de represiune nedreaptă.

Dosarul a fost trimis pentru judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu propunere de menţinere a măsurilor preventive dispuse în cauză.

Ioan Mureşan a demisionat de la conducerea DIICOT Alba, după ce a fost începută urmărirea penală în cazul lui, acesta fiind eliberat din funcţie în 29 mai.

Mai multe articole despre:
Ioan Mureşan DIICOT Alba Traian Berbeceanu