MENIU

Fostul procuror-șef al DNA Slobozia, 3 ani închisoare cu executare

<p>Revoltă &icirc;n &icirc;nchisoare! Deţinuţii au luat ostatice 122 de persoane</p>

Fostul procuror-șef al DNA Slobozia, Dumitru Cristudor, a fost condamnat de judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție la trei ani închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și favorizarea infractorului.

Instanța a mai dispus ca Dumitru Cristudor să rămână în arest preventiv, acestuia fiindu-i confiscată suma de 5.354 lei, reprezentând contravaloarea a 10 arbori tuia și a două mașini de piatră, informează AGERPRES. De asemenea, judecătorii au mai decis restituirea către martorul Daniel Vasile Taifas a unui autoturism marca Audi A4, asupra căruia menține sechestrul asigurător până la rămânerea definitivă a sentinței.

Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs.

Potrivit DNA, în perioada 22-23 mai și pe 1 iunie 2013, Dumitru Cristudor, în calitate de procuror-șef al Biroului Teritorial Slobozia din cadrul DNA, în schimbul neadoptării unor măsuri de protecție minimale care să asigure conspirativitatea unor activități de percheziție pe care autoritățile judiciare germane intenționau să le desfășoare în municipiul Slobozia, a pretins și primit de la Daniel Taifas, atât în mod direct cât și prin intermediul Monicăi Andronache, materiale de construcție și amenajarea spațiului, în valoare totală de 6.144 lei, bunuri destinate unui imobil aparținând unei societăți comerciale la care asociat este fiul magistratului.

Perchezițiile fuseseră planificate în perioada 3-5 iunie 2013 la domiciliile a trei persoane din anturajul omului de afaceri Daniel Taifas, cercetate pentru evaziune fiscală într-un dosar aflat pe rolul autorităților judiciare germane.

"În perioada februarie-iunie 2013, cei trei au fost avertizați de magistratul Dumitru Cristudor, prin intermediul celorlalți doi inculpați, că domiciliile le vor fi percheziționate, asigurându-le astfel timpul necesar pentru a distruge și ascunde documente ori alte bunuri compromițătoare ce ar fi putut constitui mijloace de probă, ori pentru a putea părăsi teritoriul țării, zădărnicind astfel urmărirea penală efectuată de autoritățile germane", susține DNA.

DNA mai arată că, în perioada septembrie-noiembrie 2012, în calitate de procuror-șef al Biroului Teritorial Slobozia din cadrul DNA, Cristudor Dumitru a pretins și primit de la Daniel Taifas un autoturism Audi A4 în valoare de 16.300 euro, în schimbul asigurării unei protecții necondiționate, prin neadoptarea măsurilor legale ori prin furnizarea de informații confidențiale, în situația în care împotriva lui Taifas ar fi fost inițiate proceduri judiciare de organele judiciare române ori, prin intermediul acestora, de organe judiciare din afara României.

Pe 13 iunie 2013, procurorii au dispus reținerea lui Dumitru Cristudor pe un perioadă de 24 de ore iar la data de 14 iunie Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile a acestuia.