MENIU

Fostul judecător Stan Mustaţă, 10 ani şi opt luni de închisoare, pentru luare de mită

Judecătorul Stan Mustaţă, 10 ani şi opt luni de închisoare, pentru luare de mită

Fostul judecător Stan Mustaţă a fost condamnat, vineri, de Curtea de Apel Bucureşti, la 10 ani şi 8 luni de închisoare. Mustaţă este acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă. Acesta ar fi cerut bani de la persoane condamnate sau inculpate pentru a da soluţii favorabile în dosare. Decizia instanţei nu este definitivă.

Curtea de Apel București a decis condamnarea fostului judecător Stan Mustață la 10 ani și opt luni de închisoare. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Instanța i-a aplicat lui Mustață și pedeapsa complementară a interzicerii exercitării unor drepturi, respectiv de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implica exercițiul autorității de stat și de a exercita o profesie juridică, pe o durata de 5 ani după executarea pedepsei principale.

De asemenea, CAB scade din pedeapsa aplicată acestuia perioada reținerii și a arestării preventive de la 30 aprilie 2014 la 28 octombrie 2014, precum și durata arestului la domiciliu de la 28 octombrie 2014 la 10 martie 2015 și menține controlul judiciar dispus în cazul său, informează AGERPRES.

În același dosar, magistrații au decis condamnarea la 4 ani și patru luni de închisoare cu executare a grefierei Marianei Curea, dar și alte condamnări: Ion Boraciu — 9 ani închisoare, Alexandru Florian — 6 ani și 4 luni închisoare, Ciprian Moraru — 2 ani închisoare.

Stan Mustață, judecător la Curtea de Apel București — Secția a II-a penală, a fost arestat pe 30 aprilie și ulterior trimis în judecată pentru că a cerut bani, în mai multe rânduri, de la persoane condamnate sau inculpate pentru a da soluții favorabile acestora.

Potrivit DNA, Stan Mustață este acuzat pentru mai multe infracțiuni: constituire a unui grup infracțional organizat; folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații care nu sunt destinate publicității și permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații; șase infracțiuni de luare de mită și o infracțiune de trafic de influență.

În același dosar au fost trimise în judecată alte trei persoane, care, potrivit procurorilor, intermediau mita: Mariana Curea, grefier la Curtea de Apel București, Ion Boraciu și Florian Alexandru.

"În cauză, există date și probe din care rezultă indicii rezonabile potrivit cărora, în cursul anului 2013, Mustață Stan, Boraciu Ion și Alexandru Florian au constituit un grup infracțional organizat, gruparea fiind sprijinită de Curea Mariana, în scopul săvârșirii unor infracțiuni de corupție judiciară, urmărind obținerea de beneficii materiale. În acest context, în perioada octombrie 2013 — aprilie 2014, membrii grupului au accesat informații cu caracter confidențial din dosarele penale aflate pe rolul Curții de Apel București, în vederea identificării și contactării mituitorilor și cumpărătorilor de influență, în scopul pretinderii de la aceștia a unor foloase materiale, în schimbul obținerii unor hotărâri judecătorești favorabile", susține DNA.

Astfel, la data de 7 aprilie 2014, prin intermediul lui Ion Boraciu, magistratul a pretins bani în vederea pronunțării unei soluții favorabile unei persoane condamnate, în sensul admiterii contestației în anulare împotriva deciziei penale nr. 222/A/2014, pronunțată la 4 martie 2014 de Curtea de Apel București.

Decizia penală nr. 222/A/2014 a fost dată în dosarul "Transferurilor în fotbal" iar persoana condamnată este Mihai Stoica.

De asemenea, judecătorul Stan Mustață a cerut bani și în alte dosare.