MENIU

Fost șef din Poliția Română, trimis în judecată de DIICOT. A divulgat secretele instituției

Foto/Arhivă/Inquam

Tribunalul București l-a trimis în judecată pe Vasile Armașu, fost director al Direcției de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române. Fapta reținută în sarcina lui Armașu: divulgarea informațiilor secrete de stat.

”În baza art. 346 alin. 1 din Codul de Procedură Penală, constată competența Tribunalului București, legalitatea administrării mijloacelor de probă, a efectuării actelor de urmărire penală şi a sesizării instanţei cu rechizitoriul din data de 08.08.2024, emis în dosarul de urmărire penală nr. 6829/D/P/2023 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Secția de Combatere a Infracțiunilor de Terorism și a Criminalității Informatice, privind pe inculpatul ARMAŞU VASILE (date), trimis în judecată sub aspectul săvârşirii infracţiunii de divulgarea informațiilor secrete de stat, prev. de art. 303 alin. 1 C.p.. Dispune începerea judecăţii cauzei privind pe inculpatul ARMAŞU VASILE. Cu drept de contestaţie, în termen de 3 zile de la comunicare”, se arată în minuta deciziei pronunțată de Tribunalul București.

În ceea ce privește faptele concrete, în sarcina lui Vasile Armașu s-a reținut că în mai 2023 ar fi divulgat conținutul unei note de informare întocmtă de polițiștii de la Direcția Generală de Protecție Internă (D.G.P.I) unei persoane care nu ar fi trebuit să aibă acces la aceste informații.

”În fapt s-a reţinut, în esenţă, că inculpatul, la data de 10.05.2023, în calitate de funcționar public cu statut special, și anume comisar șef de poliție şi director al Direcției de Ordine ####### din cadrul I.G.P.R., aflându-se în exercitarea atribuțiilor profesionale, cu intenţie, a divulgat, fără drept, martorului ####### ######, informaţiile secrete de stat cuprinse în nota de informare nr. ######### din 08.05.2023, emise de D.G.P.I, acţiune prin care au fost afectate interesele acestei instituţii publice, în calitate de persoană juridică din cele prevăzute de art. 176 din Codul penal”, se arată în încheierea pronunțată de Tribunalul București prin care s-a dispus începerea procesului în cazul lui Vasile Armașu.

Dosarul penal în care este judecat Armașu s-a format în decembrie 2023.

După s-a pus în mișcare acțiunea penală față de Valentin Armașu acesta a fost schimbat de la comanda Direcției de Ordine Publică din IGPR.

Conform CV-ului său Valentin Armașu este din județul Dâmbovița, el activând încă din anul 2002 în cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Dâmbovița până 2015 când s-a mutat la Inspectoratul Județean de Poliție Giurgiu.

Începând din aprilie 2016 a lucrat în cadrul Ministerului de Interne pe diferite poziții, exceptând o singură perioadă (iulie – septembrie 2019) când a fost trimis la conducerea Inspectoratului Județean de Poliție Olt.

SURSA