MENIU

Fost primar al Sectorului 5, despre sentința în dosarul Colectiv: de ce a fost CONDAMNAT Piedone

Daniel Florea și Cristian Popescu Piedone

Daniel Florea a comentat luni seara, în emisiunea "Culisele Statului Paralele", de la Realitatea PLUS, sentința în dosarul Colectiv, în care fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone, ales la alegerile locale din 2020 la conducerea Sectorului 5, a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare pentru abuz în seviciu legată de emiterea autorizației pentru SC Club SRL. Conform motivării judecătorilor, Piedone a fost însă achitat pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu, în legătură cu autorizația emisă pentru SC Noran Prompt SRL, fapta nefiind prevăzută de legea penală.

Daniel Florea  - care inainte de a imbratisa cariera politica a activat o bună perioadă de timp ca judecător - a explicat de ce Cristian Popescu Piedone nu s-a dus sa se apere in instanta cu planul de aparare la incendii.

"Daca era foarte bun, s-ar  fi autoincriminat. Sunt niste legi din 2004 si 2006 care spun ca din doi in doi ani primarul trebuie sa faca niste cursui referitoare la gestionarea situatiilor de urgenta. Orice primar de sector este presedintele Comitetului Situatiilor de urgenta pe sector. A fost condamnat ca nu a respectat legea din 2006 si legea 481 pe 2004 privind apararea civila", a aratat fostul edil de la Sectorul 5.

Reamintim că, după mai multe amânări, Curtea de Apel București (CAB), a pronunţat, pe 12 mai, sentinţa definitivă în dosarul „Colectiv”, în care fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat în primă instanţă la 8 ani şi 6 luni de închisoare pentru abuz în serviciu. Pedapsa acestuia a fost redusă la 4 ani de închisoare cu executare.

Acuzația concretă este că Piedone a eliberat cele două autorizații de funcționare fără a solicita autorizația PSI.

Motivarea semnată de judecătorii Adina Pretoria Dumitrache și Andrei Viorel Iugan are nu mai puțin de 1.093 de pagini. 

După executarea pedepsei principale, Piedone nu va putea fi ales în funcții publice timp de 5 ani, nu va putea să fie numit demnitar sau la conducerea unei instituții publice.