MENIU

Fost prefect de Dâmboviţa acuză că peste 10.000 de locuitori din judeţ au băut "apă nefiltrată"

Acuze grave ale unui fost prefect de Dâmboviţa

Fostul prefect de Dâmboviţa Iancu Caracota acuză că, timp de trei luni, 10.000 de locuitori din nordul judeţului au băut "apă nefiltrată", furnizată "direct din râul Ialomiţa" şi cere deschiderea unui dosar penal, în replică actualul prefect spunând că toate analizele la apă au ieşit în parametri.

Potrivit acestuia, localnicii din Fieni, Moţăieni, Pietroşiţa, Buciumeni şi Moroeni, localităţi care primesc apă din sursa "Gâlma" au fost "nevoiţi să consume o apă vândută ca potabilă, la un tarif exorbitant, dar netrecută printr-o staţie de tratare".

Conform lui Caracota, sursa "Gâlma", de unde sunt alimentate localităţile menţionate, primeşte apă de la izvoare şi dintr-un puţ de mare adâncime, iar în luna octombrie a anului trecut, pompa de adâncime s-a defectat, soluţia găsită de conducerea Companiei de Apă fiind "o improvizaţie prin care apa din râu intra direct în bazinul de captare, deşi în depozit exista o pompă de rezervă".

Fostul prefect pune această decizie pe seama faptului că reprezentanţii Companiei de Apă ar fi încercat astfel să facă economii.

Iancu Caracota a mai spus că reprezentanţii companiei care asigură alimentarea cu apă "au trecut sub tăcere acest lucru grav, nu i-au anunţat pe oameni" şi că s-a aflat despre această situaţie după ce localnicii au început să facă reclamaţii cu privire la calitatea apei care le este furnizată.

În acest context, fostul prefect a cerut demisiile şefilor Companiei de Apă, dar şi ale directorilor Direcţiei de Sănătate Publică Dâmboviţa, Gărzii de Mediu Dâmboviţa şi de la Apele Române, pe care îi acuză că nu şi-au făcut datoria în acest caz.

"În loc să meargă de urgenţă, să preleveze probe şi să dispună măsuri, cei de la Direcţia de Sănătate Publică, Apele Române şi Garda de Mediu probabil au pus mâna pe telefon, i-au contactat pe cei de la Compania de Apă, i-au rugat cu frumosul să-şi rezolve problemele, până vin ei în control, luni. În weekend, spărtura bazinului din Ialomiţa a fost betonată, pompa arsă a fost înlocuită, iar cei de la Direcţia de Sănătate Publică au mers să ia probe, cu speranţa în suflet că nu vor mai găsi nimic care să-i incrimineze pe vinovaţi! Pentru cei responsabili, a fost mai important cercul de interese în care se învârt şi bunăvoinţa şefilor lor politici, decât sănătatea celor 10.000 de oameni expuşi unui risc major", a mai spus Caracota.

Contactat telefonic, prefectul judeţului Dâmboviţa, Victor Sanda, a declarat corespondentului MEDIAFAX că ştie că în zonă există o problemă legată de "o ruptură de dren", dar că această problemă nu a influenţat niciodată calitatea apei.

În plus, acesta a susţinut că analizele făcute pe apa furnizată în nordul judeţului au ieşit întotdeauna "bune".

"S-au luat tot timpul probe din zona aia. DSP-ul a luat şi acum. Mai aşteptăm o zi, să vedem ce spun probele, dar până acum au fost bune. Ce nu ştie domnul Iancu Caracota, şi-l înţeleg că nu ştie, e că acea ruptură de dren e de ani de zile şi nu a influenţat calitatea apei. Eu acum am dat ordin ca DSP-ul să facă analize şi să vedem ce avem de făcut. Dar eu mă îndoiesc că ceea ce spune domnul Iancu Caracota este adevărat", a afirmat prefectul judeţului Dâmboviţa.

Victor Sanda a mai spus că periodic se fac analize pe apa furnizată populaţiei şi că, până acum, nu a primit niciodată semnale conform cărora calitatea acestei ape ar fi neconformă cu standardele legale, prefectul spunând că "toate probele au fost ok până acum" .