Forumul Civic al Românilor cere Parlamentului să nu aprobe proiectul de lege propus de UDMR
Forumul Civic al Românilor din județele Covasna, Harghita și Mureș, precum și mai multe organizații nonguvernamentale din țară cer Parlamentului României să nu aprobe proiectul Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR) de modificare a Legii administrației publice locale, care prevede scăderea de la 20% la 10% a pragului de folosire a limbii materne în instituțiile publice.
Acestea au transmis o scrisoare deschisă Președinției, Guvernului, Parlamentului și Curții Constituționale a României, prin care avertizează că proiectul de lege propus de UDMR pentru modificarea și completarea Legii nr. 215/2001 a administrației publice locale, reprezintă un 'atentat fără precedent împotriva statului național, unitar și suveran român'.
Potrivit semnatarilor, proiectul de lege 'anulează practic caracterul limbii române de limbă oficială a statului român' și înlocuiește 'administrația românească (...) cu o administrație statală maghiară, lovind în caracterul suveran și unitar al statului român'.
"Atragem respectuos atenția Parlamentului României că dacă votează acest proiect de lege este responsabil de crearea unei pepiniere de dușmani învederați ai limbii române din cetățenii pașnici români de limbă maghiară, iar Constituția României nu va mai avea niciun suport practic, fiind anulată de acest proiect dușmănos propus de UDMR. Sunt și acum primari în județele Covasna, Harghita și Mureș care au suspendat caracterul oficial al limbii române, înlocuind-o cu limba maghiară. Întregul proiect demantelează administrația românească în Transilvania, exact ca pe timpul Diktatului de la Viena și al administrației sovietice de după cel de-al Doilea Război Mondial, care a alungat pe români din administrație în perioada noiembrie 1944-martie 1945, și din timpul Regiunii Autonome Maghiare", se arată în documentul citat.
În opinia semnatarilor, proiectul propus de UDMR este "nu numai un atentat asupra Constituției României și asupra limbii române', ci și asupra 'conviețuirii armonioase dintre cetățenii țării noastre, români și maghiari'.