MENIU

Folosiţi săpunuri antibacteriene? Iată ce au descoperit cercetătorii

Săpunurile antibacteriene, pe bază de triclosan, nu sunt mai eficiente decât cele obişnuite. Aceasta este concluzia unui studiu publicat recent în revista „The Journal of Antimicrobial Chemotherapy”, citat de Agerpres.

O echipă condusă de doctorul Min-Suk Rhee, de la Korea University din Seul a examinat efectele triclosanului, cel mai comun dezinfectant din săpunurile antibacteriene, asupra bacteriilor de pe mâini.

Cercetătorii au testat acest ingredient chimic pe 20 tulpini de bacterii cu ajutorul a 16 voluntari adulţi şi au comparat eficacitatea săpunurilor obişnuite şi a celor antibacteriene în eliminarea microbilor de pe mâini.

Ei au expus bacteriile la triclosan timp de 20 secunde, la o temperatură ambiantă de 22 de grade Celsius, precum şi la o temperatură mai caldă, recreând în laborator condiţiile pentru spălarea mâinilor din viaţa de zi cu zi.

Pentru testele lor, cercetătorii au folosit o concentraţie de triclosan de 0,3%, maximul permis în Uniunea Europeană, Canada, Australia, China şi Japonia, mai precizează sursa citată.

Timp de cel puţin o săptămână voluntarii s-au abţinut să recurgă la săpunuri antibacteriene înainte de testul comparativ, iar apoi s-au spălat bine pe mâini timp de 30 de secunde cu două tipuri de săpun şi s-au clătit cu apă fierbinte. Anterior, pe mâinile lor au fost aşezate bacterii.

Potrivit studiului, „nu există nici o diferenţă semnificativă între efectele bactericide ale unui săpun obişnuit şi cele ale unui săpun antibacterian atunci când le utilizăm în condiţiile vieţii reale”.