MENIU

Foloseşte doar aceste trei grăsimi pentru prăjit şi nu vei avea niciodată probleme cu colesterolul

<p>Foloseşte doar aceste trei grăsimi pentru prăjit şi nu vei avea probleme cu colesterolul</p>

Alegem legume cât mai bogate în nutrienţi şi cărnuri de calitate, însă atunci când găteşti sănătos trebuie să acorzi o mare atenţie şi grăsimilor folosite la prăjit sau sotat. De foarte multe ori uleiurile folosite la gătit sunt neglijate, dar acestea fac diferenţa între o masă sănătoasă şi una care duce spre fast-food.

Iată câteva grăsimi necesare pentru gătitul sănătos:

Ulei de cocos

Este perfect atât pentru sotat cât şi pentru prăjit. Acest ulei este semi-solid la temperatura camerei şi are un mare avantaj: poate fi depozitat la temperatura camerei pentru luni sau chiar ani fără să devină rânced.

Uleiul de cocos conţine peste 90% acizi graşi saturaţi, ceea ce îl face foarte rezistent la temperaturile ridicate din procesul de gătire.

Grăsimile mononesaturate sunt în proporţie de 6%, iar cele polinesaturate la 1,6%, confom bzi.ro.

Ulei de măsline extravirgin

Se spune despre uleiul de măsline extravirgin că este cel mai sănătos ulei pe care îl poţi folosi în bucătărie, având numeroase beneficii pentru sănătate. Majoritatea persoanelor folosesc ulei de măsline pe post de dressing la salate, dar puţini ştiu că este la fel de sănătos şi pentru prăjit sau sotat.

De fapt, există chiar un mit urban despre prăjitul în ulei de măsline. El poate fi utilizat fără griji la gătit, având punctul de ardere mult mai sus decât tradiţionalul ulei de floarea soarelui.

Uleiul de măsline extravirgin conţine în general 14% grăsimi săturate şi peste 70% grăsimi mononesaturate. Are doze mari de omega-6, vitamina E, vitamina K, dar şi puţin omega-3.

Ghee (untul clarifiat)

Ghee sau untul clarifiat este un ulei folosit în bucătăria tradiţională indiană, dar a fost adoptat rapid în tot mai multe bucătării.

Este adevărat că ghee este obţinut prin topirea şi fierberea untului, ceea ce ne poate da remuşcări gândindu-ne la grăsimile săturate de origine animală, dar ghee are toate beneficiile untului, fără impurităţile, lactoză şi proteinele din lapte, care sunt înlăturate în procesul de preparare.