MENIU

Focar de pestă porcină africană în Botoşani. Ce au decis autoritățile

Sursa foto: Pixabay

Un focar de pestă porcină africană a fost înregistrat în localitatea Mesteacăn din comuna Corni, județul Botoșani.

Suspiciunea de pestă porcină africană a apărut în cursul zilei de vineri, după ce medicul veterinar a fost sesizat cu privire la faptul că şapte porci dintr-o gospodărie au o stare febrile, a declarat, luni, directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Botoşani, Mihai Ţurcanu, potrivit Agerpres.

Medicul veterinar a prelevat probe de la animalele respective, iar laboratorul de la Suceava a confirmat, în cursul după-amiezii de sâmbătă, prezenţa virusului de pestă porcină africană. Între timp, de vineri până sâmbătă, trei dintre cei şapte porci au murit.

În aceste condiţii, autorităţile sanitar-veterinare au decis, duminică, uciderea celorlalte patru porcine şi incinerarea tuturor cadavrelor.

,,S-a decis punerea sub supraveghere oficială a exploataţiei respective, s-au luat măsuri de dezinfecţie riguroase şi urmează să acţionăm conform Planului de măsuri, respectiv recenzarea tuturor exploataţiilor din zona de protecţie şi din zona de supraveghere", a afirmat Ţurcanu.

Oficialul DSVSA susţine că statul nu îl va despăgubi pe proprietarul animalelor, întrucât cinci dintre cele şapte animale nu erau declarate.

Mai multe articole despre:
focar pesta porcina botosani medic veterinar