Foștii șefi ai Poliției Timiș și primarul din Recaș mai stau 30 de zile în arest la domiciliu
Magistrații Tribunalului Timiș au admis, miercuri seară, solicitarea DNA Timișoara de prelungire a măsurii arestului la domiciliu pentru încă 30 de zile decise împotriva inculpaților din lotul "IPJ", acuzați de abuz în serviciu și de fapte de corupție, potrivit AGERPRES.
Comisar-șef Sorin Muntean (șef al Poliției Timiș la momentul comiterii faptelor), comisar-șef Florin Bolboș (adjunctul său) și comisar-șef Marcel Crăciunescu (șef al Poliției Rutiere Timiș) și primarului de Recaș, Pavel Teodor, vor rămâne în arest la domiciliu, mandatul de prelungire a acestei măsuri intrând în vigoare de vineri, 20 martie.
Avocații celor patru inculpați au încercat să obțină pentru clienții lor doar măsura de punere a acestora sub control judiciar, dar completul de judecată a admis solicitarea procurorilor anticorupție. Decizia poate fi atacată cu contestație la Curtea de Apel Timișoara.
În sarcina lor s-au reținut mai multe infracțiuni: Sorin Muntean și Florin Bolboș (cu atribuții pe linia de muncă "rutieră") sunt acuzați de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, Marcel Crăciunescu este acuzat de săvârșirea a patru infracțiuni de luare de mită, Teodor Pavel este acuzat de instigare la uzurparea funcției, instigare la hărțuire și instigare la abuz în serviciu.
În același dosar mai sunt părți inculpații Marian Temu (șeful Poliției Recaș), acuzat de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, Adrian Berzescu (șeful Poliției Locale Recaș, funcționar public aflat în subordinea primarului orașului Recaș), acuzat de uzurparea funcției și hărțuire.
În motivarea completului de judecată al Tribunalului Timiș, care a admis și prima solicitare a procurorilor DNA de arestare preventivă pe numele infractorilor se arăta, printre altele, că "corupția, atât cea la scară mică, cât și cea politică, rămâne o problemă sistemică în România". "Aceste considerente sunt avute în vedere de instanță la pronunțarea unei hotărâri de admitere a propunerii de arestare preventivă. (...) Reprezentanți ai autorității locale, care confundă urbea ce trebuie să o servească cu un bun propriu; folosirea angajaților din subordine, respectiv polițiști locali, în rezolvarea problemelor personale sau a vendetelor; lideri ai instituțiilor statului, în mod normal neaserviți politic, implicați în activități politice sau susținători ai oamenilor politici, față de care manifestă o obediență greu de descris; deturnarea activităților specifice muncii de polițist în scopuri personale sau de susținere a activităților politicienilor; toate acestea sunt fenomene generalizate la nivel național, fără ca, de cele mai multe ori, să fie cunoscute și cu atât mai puțin sancționate. (...). Tribunalul, prin judecătorul de drepturi și libertăți, apreciază că în cazul acestor persoane, dată fiind calitatea lor, răspunsul justiției trebuie să fie mult mai ferm. Chiar dacă, în această fază, judecătorul nu este chemat să cerceteze cauza pe fond, suspiciunea că inculpații au săvârșit infracțiunile pentru care sunt acuzați există și este suficient de rezonabilă pentru a forma opinia magistratului în sensul admiterii propunerii de arestare (...)", se afirmă în motivare.
Alți doi ofițeri de la Poliția Rutieră Timiș, respectiv Bledea Cosmin și Gîrbaci Vasilică (acuzați de dare de mită pentru a fi avansați în funcții), au fost puși atunci sub control judiciar, la fel ca omul de afaceri Eugen Milutinovici.