MENIU

FMI trage alarma! Opriţi excesele, România se îndreaptă spre criză

FMI, verdict după vizita în România

Specialiştii FMI avertizează guvernul că România este pe marginea prăpastiei, din cauza dezechilibrelor majore, provocate în special din cauza majorării artificiale a veniturilor, peste capacitatea reală a economiei de a le produce. Deficitul de cont curent şi cel fiscal s-au adâncit, inflaţia este în creştere iar dacă politicile nu-şi vor putea schimba direcţia ţara se poate confrunta inclusiv cu o scădere a veniturilor care va afecta în special săracii, avertizează Fondul Monetar Internaţional.

Măsuri precum majorarea pensiilor, OUG 114 şi programul "Prima Casă" sunt indicate drept factori de dezechilibu.  Potrivit FMI, consolidarea fiscală trebuie însoţită de înăsprirea politicii monetare şi o flexibilitate mai mare a cursului de schimb. 

„În timp ce veniturile oamenilor au crescut rapid spre un nivel apropiat de cel al ţărilor avansate din Uniunea Europeană, creşterea economică bazată pe consum a creat dezechilibre macoeconomice. Presiunea inflaţionistă a revenit la suprafaţă, afectând în mod disproprţionat veniturile reale ale oamenilor săraci şi subminând competitivitatea”, a afirmat Jaewoo Lee, şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional în România, citat de Agerpre.

Oficialul FMI a precizat că anul acesta creşterea economică ar putea rămâne în România la circa 4%, deficitul de cont curent va depăşi nivelul de 5% din PIB.aewoo Lee la conferința de presă de vineri.

"Creşterea condusă de consum a rămas solidă, majorând veniturile populaţiei spre cele din Europa Occidentală. Totuşi, s-au accentuat de asemenea dezechilibrele macroeconomice: deficitul fiscal şi cel de cont curent s-au adâncit iar presiunile inflaţioniste sunt din nou în creştere. Dacă politicile nu-şi vor schimba direcţia, progresele în realizarea convergenţei se vor diminua, ceea ce va duce la deteriorarea veniturilor reale ale pensionarilor şi vor fi afectaţi semnificativ în special săracii. Un mix de politici mult mai echilibrat este necesar pentru a reduce probabilitatea unei astfel de evoluţii: în primul rând şi cel mai important, consolidarea fiscală însoţită de înăsprirea politicii monetare şi o flexibilitate mai mare a cursului de schimb valutar. În plus, politicile trebuie să devină mai predictibile şi guvernanţa trebuie să se îmbunătăţească, pentru a creşte perspectivele pe termen mediu privind convergenţa veniturilor", se arată în declaraţia echipei FMI în România.

Mai multe articole despre:
PSD FMI teodorovici