FMI LA BUCUREŞTI: Taxa pe carburanţi, pe masa discuţiilor
FMI LA BUCUREŞTI. Taxa de şapte eurocenţi pe litrul de carburant, devenită noul măr al discordiei între palatele Victoria şi Cotroceni, ajunge azi pe masa discuţiilor cu Fondul Monetar Internaţional. Sosiţi la Bucureşti pentru o nouă misiune de evaluare, oficialii FMI au anunţat că vor negocia cu autorităţile române măsuri compensatorii pentru ca amânarea taxei pe carburant până în aprilie să nu creeze găuri în bugetul statului.
FMI LA BUCUREŞTI. Vorbim despre o dublă misiune de evaluare, fiindcă scrisoarea de intenţie redactată de Guvernul României la finalul primei misiuni, cea din septembrie, nu a mai intrat în boardul FMI în decembrie, cum era normal. Motivul? Discuţiile dintre cele două Palate cu privire la taxa de şapte eurocenţi pe litrul de carburant.
Oficialii FMI aşteaptă să negocieze cu partea română măsurile compensatorii ce vor fi luate pentru ca amânarea cu trei luni a taxei să nu afecteze veniturile estimate în bugetul statului până la finalul anului. Dar nici această rundă de negocieri nu va fi simplă, pentru că autorităţile nu au căzut nici până acum de acord în privinţa implementării noii taxe pe combustibil.
FMI LA BUCUREŞTI. Premierul a acceptat amânarea până în aprilie a taxei pe carburant, dar nu e de acord cu poziţia preşedintelui, care cere să se renunţe definitiv la taxă. Pe lângă acciza la combustibil, oficialii FMI vor analiza modul în care România şi-a respectat angajamentele convenite cu instituţia financiară până în momentul de faţă şi, totodată, se vor trasa noi priorităţi în privinţa reformelor economice.
FMI LA BUCUREŞTI. Iar pe lângă calendarul strict ce vizează privatizarea sectorului energetic, surse apropiate Palatului Victoria vorbesc şi despre un pachet de măsuri menite să relanseze consumul. Care ar fi acestea? Scutirea de impozitare a profitului reinvestit, creşterea finanţării unor programe ce generează locuri de muncă şi reducerea impozitelor pe salarii. Vorbim, deci, despre măsuri care, la nivel teoretic cel puţin, corespund cu agenda premierului. Victor Ponta a promis că în 2014 vrea să elimine impozitele pe profitul reinvestit şi să reducă CAS-ul pentru angajator cu 5%, începand din luna iulie.