Codul Fiscal, criticat de FMI: Dimensiunea reducerilor de taxe trebuie reanalizată cu atenție
Șefa misiunii FMI în România, Andrea Schaechter, a declarat, vineri, că Executivul de la București ar trebui să reanalizeze momentul adoptării reducerilor de taxe precum și dimensiunea acestor scăderi, "având în vedere că este nevoie de timp pentru realizarea progreselor pe partea colectării veniturilor". Mai mult, Andrea Schaechter subliniază faptul că "important pentru reducerile de taxe este ca progresele realizate pe partea îmbunătățirii colectării veniturilor să fie permanente", potrivit Agerpres.
"Trebuie să punem întrebarea care sunt măsurile compensatorii avute în vedere pentru respectarea țintelor fiscale pe termen mediu. În acest moment, ținta de deficit prevăzută în buget este în linie cu ținta prevăzută în acordul stand by și pentru orice reduceri suplimentare de taxe, trebuie avute în vedere măsuri compensatorii pentru ca aceste ținte bugetare, care sunt o prioritate, să fie atinse", a subliniat Andrea Schaechter, într-o teleconferință pe tema consultărilor cu România în baza Articolului IV.
Șefa misiunii FMI a subliniat, totodată, că instituția sprijină măsurile care ajută la reducerea decalajului dintre ceea ce se colectează din TVA și ceea ce ar trebui colectat și atrage atenția asupra faptului că reducerea acestui decalaj cere timp și este nevoie de un compromis, între demararea unor reduceri agresive de taxe și îmbunătățirea colectării taxelor.
"Trebuie realizat un echilibru atent între aceste două elemente care trebuie să meargă mână în mână. Considerăm că dimensiunea reducerilor de taxe este o decizie care trebuie reanalizată cu atenție, având în vedere că este nevoie de timp pentru realizarea progreselor pe partea colectării veniturilor", a menționat Schaechter.
Pe de altă parte, șefa misiunii FMI în România, a explicat că luarea unor decizii cu privire la reduceri de taxe pe baza execuției bugetare la două luni este prematură.
"Reducerile de taxe sunt modificări importante ale mediului fiscal, modificări menite să fie în vigoare pentru o vreme. Credem că este prematură luarea de decizii pe baza datelor pe două luni (a execuției bugetare — n.r.). Cu toate acestea, vedem că în primele două luni ale anului bugetul a înregistrat un surplus. Am dori să avertizăm că o mare parte a surplusului a fost înregistrat deoarece cheltuielile au fost semnificativ mai mici decât era prevăzut în planurile bugetare. Important pentru reducerile de taxe este ca progresele realizate pe partea îmbunătățirii colectării veniturilor să fie permanente", a mai spus șefa misiunii FMI pentru România, Andrea Schaechter.
Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că Guvernul va analiza, în luna aprilie, variantele de reducere a TVA încă din acest an, urmând să aleagă una dintre cele două în discuție — reducerea generală de TVA la 20% sau reducerea TVA la 9% pentru produsele alimentare, iar dacă va fi adoptată luna viitoare, o astfel de măsură este posibil să intre în vigoare la 1 iunie, cu șase luni mai devreme decât estimările inițiale.
Echipe ale Fondului Monetar Internațional (FMI) și Comisiei Europene (CE) au discutat la București, în perioada 27 ianuarie — 10 februarie 2015, cu autoritățile române a treia revizie a Acordului Stand-By de tip precaut cu FMI. În cadrul aceleiași misiuni au avut loc consultările anuale pe marginea Articolului IV din statutul FMI.
Mai multe pe Agerpres.