MENIU

Florin Zamfirescu, episod fabulos despre Ceaușești, povestit la Realitatea Plus. "Cioc, cioc", Leana și Veta

Actorul Florin Zamfirescu

Episod fabulos despre cenzura din vremea regimului comunist, povestiti de marele actor Florin Zamfirescu, într-un interviu  acordat Ancăi Alexanderscu.  În vreme în care cenzorii ajunseseră să identifice sensuri duble, bănuit subversive, în cele mai banale texte, marele actor a povestit cum a fost obilgat să schimbe numele de Leana, pentru a nu face trimiteri la Elena Ceaușescu. 

Un episod în care actorul s-a confruntat direct cu cenzura comunistă a fost legat de un cântec celebru în epocă, relatarea în stil de bârfă a unei presupuse aventuri extraconjugale.

"Avem de interpretat cântecul "Cioc cioc", care începea cu "De ce n-ai ieșit Lenuțo ieri la geam", la care ei (supervizorii spectacolului - N.R.) "Băi băiete, ia caută tu alt nume! Cu Lenuța nu mai e voie" și am schimbat cu Vetuța (Lenuța era formula peiorativă cu care românii se refereau la Elena Ceaușescu - N.R.). Mai ales că final era "Te-am găsit Leano cu alt bărbat". Am schimbat "Te-am găsit VETO, cu alt bărbat". Se pare că eu nimerisem într-o chestie foarte sensibilă, pentru că Lenuța putea fi bănuită că vreodată......(atât în epocă, cât și după căderea despre Elena Ceaușescu s-a vehiculat zvonul că l-ar fi înșelat pe Nicolae Ceaușescu - N.R.)." 

De altfel, actorul a recunoscut că nu a intenționat să-l parodieze, deliberat, pe Nicolae Ceaușescu, pentru că "i-a fost frică să fac o disidență așa fățișă".

"Eram în rolul lui Ipingescu (personaj în piesa lui I.L. Caragiale "O scrisoare pierdută" - N.R.) și ăsta era așa de imbecil. Și culmea că avea acolo, în piesă, și un moment când citește ziarul. El era semianalfabet, citea cum citește un copil de clasa a 2-a. Dar era și ambițios, iar pe măsură ce citea și nu înțelegea, se și ambala," a povestit marele actor, recitând apoi, cu tonul și dicția fostului lider comunist Nicolae Ceaușescu, un pasaj din monologul lui Ipingescu.

"Stăteau toți, și culise, râdeau în șoaptă, publicul în sală râdea în hohote. Apoi i-am întrebat: dar de ce stați măi, așa, la fiecare spectacol? Iar ei mi-au spus "așteptăm să vedem cum se ridică unul din sală și te arestează," a povestit Florin Zamfirescu într-un amplu interviu acordat Ancăi Alexandrescu.