MENIU

Florin Iordache, mascota lui Dragnea, îi atacă furibund pe experții GRECO

Deputatul PSD Florin Iordache, cel care trebuia să dispară de pe scena politică după scandalul uriaș declanșat în 2017 cu OUG 13, face în continuare legea în România. Cel denumit de protestatari "Ciordache", care a condus comisia specială prin care s-au modificat Legile justiției și Codurile penale, atacă acum furibund Grupul Statelor UE împotriva Corupției (GRECO)

Florin Iordache, locotenentul credincios lui Dragnea, care a dat recent la CCR cea mai importantă lovitură împotriva luptei anticorupție din România - decizia pe completurile de 3 judecători - iese din nou la atac.

Fostul ministru "Altă întrebare!" a dat publicității un comunicat de presă (vezi mai jos) în care acuză una dintre cele mai prestigioase instituții ale UE că face jocurile "statului paralel" din România.

GRECO cere desființarea secției pentru anchetarea magistraților, înființată de PSD-ALDE. Este principala concluzie din cele două rapoarte publicate azi de GRECO și Ministerul Justiției din România. Cu toate acestea, în ședința de Guvern de azi, Viorica Dăncilă a ignorat complet subiectul, iar ministrul Justiției, ANA BIRCHALL, a declarat doar că se face o analiză și se vor trage concluziile.

Florin Iordache își permite să spun că rapoartele GRECO publicate azi de Guvern sunt partizane, lipsite de obiectivitate și că trec sub tăcere realități incomode din justiția românească.

"Raportul GRECO publicat azi în cadrul procedurii ad hoc este dovada modului partizan în care se fac evaluările în ceea ce priveşte sistemul judiciar din România, ignorând în mod sfidător problemele reale din justiţie.

Experţii GRECO au ignorat deliberat absolut toate argumentele aduse nu doar de parlamentari, ci şi pe cele ce rezultă atât din deciziile Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cât şi ale Curţii Constituţionale, decizii ce dovedesc existenţa unor probleme structurale grave ce au adus atingere independenţei justiţiei. În aceste condiţii, analiza GRECO este una evident eronată.

1. GRECO critică în termeni duri înfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie şi insistă ca aceasta să fie desfiinţată. În schimb, GRECO nu face nici o referire la situaţia existentă anterior înfiinţării acestei secţii, deşi există date publice care confirmă că DNA a deschis din oficiu sute de dosare judecătorilor şi procurorilor, dosare ţinute apoi deschise ani la rând, în care s-au făcut interceptări ale judecătorilor în timp ce aceştia judecau cauze DNA.

2. GRECO îşi exprimă îngrijorarea faţă de independenţa procurorilor, dar nu spune un cuvânt despre cea a judecătorilor, deşi au aparut public înregistrări din care rezultă cum procurorii DNA făcea dosare judecătorilor pentru a-i intimida şi a-i da exemplu.

3. GRECO este de părere că sistemul actual de răspundere materială a magistraţilor poate avea efect de intimidare a independenţei lor, dar nu are nici o preocupare legată de faptul că există judecători care au răspuns PENAL pentru hotărârile pronunţate. Într-o hotărare recentă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a reţinut că judecători ai ÎCCJ au fost trimişi în judecată şi suspendaţi din funcţie pentru hotărârile pronunţate, fapt ce a adus atingere gravă independenţei acestora.

4. GRECO îşi exprimă preocupare faţă de procedura de numire şi revocare a procurorilor de rang înalt, dar nu spune nimic despre situaţia fostului procuror general înlăturat printr-un dosar în care ÎCCJ a decis că fapta nu există.

În concluzie, GRECO nu manifestă nici un interes faţă de statutul şi poziţia judecătorilor, considerând probabil că doar procurorii înfăptuiesc justiţia. În aceste condiţii, preluând exemplul experţilor GRECO, îmi exprim regretul că aceştia au ratat şansa unui raport obiectiv, care să ajute cu adevărat justiţia din România", a transmis marți Florin Iordache.

Cine este GRECO

GRECO înseamnă Group of States against Corruption și este instituția anticorupție a Consiliului Europei cu sediu la Strasbourg (France) și stabilită prin acordul a 17 membre UE.

GRECO a întocmit două rapoarte privind țară noastră. În primul, așa numitul follow-up la Raportul ad-hoc din vara anului trecut, autoritățile au implementat doar una dintre cele cinci recomandări. Însă, „GRECO salută faptul că, la 4 iunie 2019, premierul român a anunțat intenția de a renunța la reformele judiciare controversate și încurajează autoritățile să pună în aplicare pe deplin recomandările GRECO fără nici o întârziere.”

În cel de-al doilea raport, de conformitate, România a implementat satisfăcător doar 4 dintre cele 13 recomandări, trei au fost parțial implementate, iar șase rămân neimplementate.

Ultimul raport al GRECO privind România a fost făcut public în luna aprilie, iar atunci organizația anti-corupție a Consiliului Europei îşi exprima îngrijorarea profundă faţă de anumite aspecte ale legilor adoptate de Parlament privind statutul judecătorilor şi procurorilor, organizarea judiciară şi Consiliul Superior al Magistraturii, precum şi privind amendamentele propuse pentru legislaţia penală.

În raportul publicat în 11 aprilie, GRECO își exprima profunda îngrijorare în privința celor trei legi ale justiției modificate de Parlamentul României și în privința proiectelor de modificare a Codurilor penale.

În raport se preciza că modificările aduse justiției de Parlamentul de la București în decembrie 2017 nu conțin și unele dintre cele mai controversate propuneri, prezentate inițial în vara lui 2017, dar GRECO este îngrijorată de posibilul impact pe care îl vor avea, inclusiv în privința structurii instanțelor. În ciuda importanței și domeniului larg la care se referă, impactul lor nu a fost evaluat corespunzător, iar procedura legislativă a fost discutabilă, nota organismul anticorupție al Consiliului Europei.

Mai multe articole despre:
florin iordache GRECO raport GRECO