MENIU

Florin Cîțu, la Realitatea PLUS: Statul va suporta integral costul șomajului

Se cauta solutii bugetare in situatia de urgenta in acre ne aflam

"În acest moment cam toate companiile au posibilitatea să trimită oamenii în șomaj tehnic și să fie ajutate de stat", a declarat, astăzi, într-o intervenție telefonică la Realitatea Plus, ministrul Economiei, Florin Cîțu. Acesta a precizat că statul va suporta integral costurile șomajului, menționând că de această măsură vor beneficia atât companiile afcetate direct, cât și cele care nu-și vor mai putea suține angajații. "Pentru cele afectate direct va fi mai ușor (de accesat banii), pentru celălalte va trebui depusă declarația pe rpopria răspundere",  a arătat Cîțu.

Ministrul a refuzat să facă estimări în privința numărului de persoane care ar urma să  beneficieze de pe urma acestei măsuri, spunând că vor beneficia "toți cei care au nevoie".

"Vom vedea care sunt cifrele. Doamna ministru a Muncii a înaintat o cifra de 200.000 de contracte care au fost suspendate. Trebuie să susținem capacitatea de productie a economiei. E important sa mentinem economia lichida pentru ca banii să circule în economie", a mai spus ministrul, dându-i ca exemplu pe antreprenorii care au decis să-și reprofileze activitatea în această perioadă de situație de urgență. 

"Suntem în discuții cu alte instituții internaționale pentru linii de finanțare care să-i ajute pe antreprenori să treaca peste această perioadă. Relaxarea condițiilor în sistemul financiar făcuta de BNR este și ea foarte bună. Vom aloca resursele necesare pentru a trece prin acest moment. E nevoie și de o piață financiară funcțională", a arătat Florin Chițu.

El a vorbit și despre pactul de stabilitate financiară al Băncii Centrale Europene și a spus, în context, că în acest moment avem un confort, respectiv "un buffer record" care ne oferă un confort în perioada următoare: "Suntem ok în această perioadă. Nu avem probleme financiare, dar nu știm cât va dura această situație de urgență". 

Referitor la credite, la ratele la bancaă, el a sublinat că există deja câteva bănci care și-au anunțat soluțiile, menționând că în prezent se caută o soluție pentru tot sistemul bancar, discuții în acest senns fiind purtate cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, și premierul Ludovic Orban.

Cât despre acordarea unor sporuri în sănătate și MAI, ministrul a spus că se caută soluții și în această privință, astfel încât cei din sistem să se simtă stimulați și să fie mulțumiți: "O să cerem ministerelor să ne uitam la cheltuielile neesențiale pentru că avem nevoie de resurse pentru sănătate, pentru somaj tehnic".