MENIU

Florin Cîțu, după întâlnirea cu șefa Comisiei Europene: „Am avut o întâlnire foarte constructivă pentru negocierile PNRR. Romania are un plan ambițios”

Florin Cîțu, prima declarație după întâlnirea cu șefa Comisiei Europene pentru negocierile pe PNRR

Florin Cîțu a anunțat marți seară că a avut o „întâlnire foarte constructivă cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Premierul se află la Bruxelles, unde poartă negocieri pentru Planul de Redresare și Reziliență (PNRR) al României. Este însoțit în această vizită de ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.

„Am avut o întâlnire foarte constructivă cu președintele Comisiei Europene pentru negocierile privind PNRR, așa cum confirmă și Ursula Von Der Leyen. Romania are un plan ambițios de creștere economică sustenabilă, în urma pandemiei. Negocierile și întâlnirile continuă și mâine.
Vă țin la curent”, a transmis Florin Cîțu la puțin timp de la întrevederea cu Ursula von der Leyen de la Bruxelles.
Șefa Comisiei Europene a postat o fotografie în care este cu premierul român, în dreptul căreia a scris că îi mulțumește „pentru o întâlnire constructivă. Lucrăm mână în mână cu România pentru a finaliza un plan solid de recuperare și reziliență cât mai curând. Progrese bune în ceea ce privește reformele”.
Premierul a ajuns la Bruxelles în seara de marți, unde a avut o Cină de lucru cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. 

Agenda întâlnirilor premierului României și ale miniștrilor Finanțelor și Investițiilor de la Bruxelles

Înaintea premierului, la Bruxelles a ajuns deja, de luni, 10 mai, ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, pentru negocieri pe Planul de Redresare și Reziliență pe care-l va depune România la sfârșitul acestei luni, pentru a accesa 29,2 miliarde de euro prin Mecanismul pus la dispoziție de forum comunitar de 672,5 miliarde de euro pentru revenirea post-COVID-19. Ministrul Nazare a avut deja o întrevedere cu comisarul european pentru economie Paolo Gentiloni, iar marți, 11 mai, va avea una și cu comisarul european pentru buget Johannes Hahn, potrivit agendei europene. La Bruxelles va ajunge și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.

Miercuri, 12 mai, premierul, alături de ceilalți miniștri, se vor întâlni cu principalii comisari europeni și vor discuta subiectele legate de energie pentru PNRR, potrivit anunțului făcut de eurodeputatul Rareș Bogdan, care a menționat, luni, că „România are peste 40% din comunități nelegate la rețelele de gaze. Aceeași problemă o avem cu irigațiile”.

Premierul Florin Cîțu va avea o întrevedere cu vicepreședintele executiv pentru o economie care funcționează pentru cetățeni Valdis Dombrovskis, iar împreună cu ministrul Cristian Ghinea va avea o convorbire cu vicepreședintele executiv pentru o Europă digitală Margrethe Vestager.

România a anunțat că amână depunerea PNRR până pe 31 mai, după ce Comisia Europeană a cerut mai multe modificări. În același timp, Rareș Bogdan a anunțat că termenul-limită ar fi 29 mai, și nu 31 mai. Anunțul amânării până pe 31 mai în loc de sfârșitul lunii aprilie a fost făcut de ministrul Investițiilor, Cristian Ghinea, după o ședință de pregătire a PNRR cu președintele Klaus Iohannis, premierul Florin Cîțu și liderii coaliției de guvernare, Ludovic Orban, Dan Barna și Kelemen Hunor, pe 28 aprilie. Până în prezent, la Bruxelles, 14 țări au depus deja PNRR.

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al României - 29,2 miliarde de euro

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) a fost lansat în dezbatere publică la 19 martie și are la bază cei 6 piloni principali conveniți de Parlamentul European și de Consiliul UE pe care sunt alocate bugetele sectoriale. PNRR cuprinde 30 de componente subsumate celor 6 piloni: Tranziția spre o economie verde; Transformarea digitală; Creșterea economică inteligentă, sustenabilă și incluzivă; Coeziunea socială și teritorială; Sănătate și reziliență instituțională; Copii, tineri, educație și competențe.

Reformele și proiectele de investiții publice cuprinse în PNRR de România trebuie contractate până în 2023 și puse în aplicare până în 2026 pentru a putea accesa cele 29,2 miliarde de euro puse la dispoziție de Comisia Europeană. România a modificat mai multe părți din PNRR, pentru că a propus inițial o alocare mai mare, de aproape 42 de miliarde de euro, pentru proiectele destinate redresării economice, transformării verde și investițiilor în sănătate, educație și infrastructură. Țara noastră pierde și 400 de milioane de euro la Educație, după bugetul negociat pe PNRR, deși alocarea pentru acest domeniu este de peste 12% - pentru programul "România Educată", va fi de 3,7 miliarde euro.