MENIU

VIDEO Florin Cîțu anunță schimbarea legii salarizării! Ce criteriu vrea să introducă premierul pentru bugetari

Premierul Florin Cîțu Foto: Facebook.com

Premierul Florin Cîțu a anunțat luni că este nevoie de o nouă lege a salarizării, care nu a eliminat inechitățile așa cum s-a spus, ci a creat probleme. Șeful Executivului spune că legea salarizării trebuie reanalizată, pentru ca toți bugetarii să aibă parte de creșteri salariale în funcție de performanță, și nu decise politic în fiecare an.  

 

„În acest moment, ne uităm la modificarea a două legi care au creat probleme (legea salarizării și legea pensiilor - n.red.). Legea salarizării unitare, prezentată ca o lege care elimină inechitățile și care a creat probleme. Atunci când a fost prezentată se spunea că președintele are cel mai mare salariu”, a declarat Cîțu.

La legea salarizării este vorba despre introducerea eficienței în administrația publică, de a lega veniturile de performanță. Pe lângă faptul că vrem să avem o ierarhizare clară, trebuie să introducem și niște indicatori de performanță, conectațți la aceste venituri. Creșterea să nu mai fie decisă politic in fiecare an, ci legată de performanța economiei”, a explicat premierul, luni, la Parlament.

Despre aplicarea factorului eficiență, Florin Cîțu spune că sunt mai multe variante, exemplificând cu situația din Uniunea Europeană.

„Sunt variante pe care urma să le introducă și Ministerul FInanțelor. Lucru care se întâmplă la Comisia Europeană, în Uniunea Europeană de foarte mult timp. De exemplu, o rotație, să nu mai rămână  în aceeași poziție 20 de ani, după un mandat sau două mandate de director general, trebuia să schimbi locul în alta parte. Sunt mai multe exemple în UE de bună practică în guvernanța  administrației publice pe  care le vom folosi”, a explicat Florin Cîțu.

Despre sporurile pe care le primesc bugetarii, premierul a anunțat că analiza nu a fost încă finalizată.

„E vorba de o reformă care se va întinde pe doi ani de zile. O mare parte din reformele pe care le vom adopta vor avea impact în 2022”, a mai spus premierul.