MENIU

Florin Cîțu a anunțat noi măsuri de ajutor pentru angajatorii afectați de pandemie: Firmele cu datorii, iertate încă un an

Ministrul Finanțelor - Florin Cîțu

Florin Cîțu - ministul Finanțelor a anunțat, joi seara, după ședința de Guvern, noi măsuri pentru angajatorii afectați de pandemie sau prelungirea celor luate deja încă din luna martie a acestui an, printre care și aceea că firmele care au datorii neachitate acumulate după starea de urgență pot cere eşalonarea plăţii acestora pentru o perioadă de până 12 luni. 

”Având în vedere că se apropie 25 octombrie, venim cu o completare și cu o înlesnire la plata pentru obligațiile bugetare restante după data declarării stării de urgență, administrată de organul fiscal central. Este vorba de o procedură simplificată de acordare a unei eșalonări de plată pentru o perioadă de 12 luni pentru obligațiile fiscale-bugetare care au fost acumulate în perioada de la începutul stării de urgență până la 25 octombrie.

Condiții: Contribuabilul trebuie să depună o cerere până la data de 15 decembrie 2020 inclusiv, la cerere poate atașa graficul de eșalonare cuprinzând cuantumul propus al ratelor de eșalonare, să nu înregistreze obligații restante la data declarării stării de urgență, să nu se afle în procedură de insolvență, să nu se afle în dizolvare, să aibă depuse toate declarațiile fiscale.

Acordarea posibilității autorităților locale de a introduce scutiri de la plata impozitului. Pentru acordarea acestor facilități, se stabilește data de 21 decembrie 2020 până la care proprietarii clădirilor au obligația să depună o cerere de scutire de 50% la plata impozitului”, a anunțat Florin Cîțu, joi seara, după ședința de Guvern.

O altă prevedere privește scutirea de la plata impozitului specific a firmelor din domeniul HoReCa pentru perioada rămasă până la sfârșitul anului 2020.

O altă veste pe care ministrul a făcut-o publică a fost referitoare la Comisia Europeană, care a transmis o nouă modificare de prelungire a cadrului temporar. Astfel că toate scehemele de garanții pot fi prelungite până în 2021.

”Aceasta inseamna ca masurile pe care le-am luat in acest an, IMM Invest, cele pentru companii mari, toate schemele de garantii, pot fi prelungite si in 2021. Stim foarte bine ca acest cadru temporar era pana la 30 iunie 2021. Putem sa mergem dupa aceasta perioada si se propune si introducerea unui instrument de sprijin pentru a compensa o parte din costurile fixe neacoperite ale intreprinderilor cu activitate comerciala redusa din cauza focarului de Covid-19. In continuare, si in 2021, daca o sa fie nevoie, vom veni cu suplimentarea acestor programe, cu suplimentarea garantiilor si extinderea perioadei in care pot fi derulate aceste programe”, a explicat ministrul.

Mai multe articole despre:
florin citu