MENIU

Floarea „ce poate învia morții și ucide pe cei vii”. Arma cu două tăișuri din natură care poate fi medicament sau se poate transforma în otravă

Floarea „ce poate învia morții și ucide pe cei vii”

O plimbare în natură ne poate relaxa, iar dincolo de orașele din ce în ce mai poluate există adevărate comori de care ne putem bucura. Însă, natura vine și cu unele riscuri, iar o floare anume este renumită pentru proprietățile ei, atât ca medicament, dar și ca otravă! 

Degețelul, cunoscut și sub denumirile de degetar sau Digitalis, este o plantă ornamentală deosebit de frumoasă, renumită pentru florile sale delicate, în nuanțe de violet, alb sau galben, care atrag privirile și încântă simțurile. Însă, dincolo de frumusețea sa estetică, această floare ascunde o poveste fascinantă și complexă, datorită proprietăților sale medicinale, dar și otrăvitoare.

Degețelul are petale mov, iar florile sale au o formă delicată de clopoțel. De altfel, de aici vine și una dintre denumirile sale populare, „clopotele omului mort”. Vreme de secole întregi, această floare a fost folosită atât ca medicament, dar și ca otravă, datorită efectelor pe care le are asupra inimii! De altfel, un vechi proverb englezesc despre această floare spune că ea „poate învia morții și îi poate ucide pe cei vii”!

La 115 ani, cea mai bătrână femeie din Marea Britanie a împărtășit singurul lucru pe care l-a „evitat întotdeauna” și care a ajutat-o ​​să trăiască atât de mult

Degețelul conține glicozide cardiace, compuși vegetali puternici care afectează inima și sistemul circulator. Printre acești compuși se numără digoxina, o substanță activă extrasa din planta degețel. Digoxina acționează prin inhibarea pompei de potasiu-sodiu din celulele cardiace, ceea ce duce la o creștere a forței de contracție a mușchiului cardiac. Aceasta înseamnă că inima bate mai repede și mai puternic, îmbunătățind circulația sângelui și ajutând pacienții care suferă de insuficiență cardiacă. Medicamentele care conțin digoxină sunt extrem de valoroase în tratamentele medicale, având scopul de a stabiliza ritmul cardiac și de a controla simptomele asociate diferitelor afecțiuni cardiace.

Pe de altă parte, această floare nu este lipsită de riscuri. Toate părțile plantei sunt toxice, iar consumul necorespunzător al degețelului poate duce la intoxicații grave. Simptomele de otrăvire pot include greață, vărsături, tulburări de ritm cardiac și, în cazuri severe, moartea. De aceea, este esențial ca utilizarea degețelului în scopuri medicinale să fie strict monitorizată și prescrisă de un specialist, dat fiind că dozajul greșit poate duce la efecte adverse severe, inclusiv aritmii cardiace. 

Această dualitate – ca medicamentoasă și ca otravă – face din degețel un simbol al fragilității echilibrului vieții și al puterii naturii. Din acest motiv, este folosit în mod frecvent ca exemplu în lecțiile de farmacologie și toxicologie, subliniind importanța dozajului corect și conștientizarea riscurilor asociate.

Trucurile prin care poți să păstrezi pătrunjelul proaspat și aromat luni la rând

 

Mai multe articole despre:
floare degetel otrava medicament aritmie cardiaca