MENIU

Fiul lui Virgil Galațanul, care a străbătut pe bicicletă 120 de țări, țintește Cartea Recordurilor

Virgil Galatanu senior

Fiul unuia dintre cei mai importanţi globetrotteri cicloturişti din lume, românul Virgil Galaţanu, îşi propune să stabilească un nou record mondial, construind un monociclu special cu care să parcurgă traseul Transfăgărăşan,  şi astfel să împlinească dorinţa neîmplinită a tatălui său de a înscrie numele Virgil Galaţanu (pe care îl poartă şi el) în Cartea Recordurilor.

Atunci când a plecat în călătoria sa pe o bicicletă Pegas, în 2002, Virgil Galaţanu senior îşi propusese să străbată, pedalând, toate cele 190 de ţări şi teritorii ale globului (existente la acea vreme), cu obligativitatea de a ajunge în fiecare capitală a acestora.

Din nefericire, călătoria temerarului român s-a încheiat prematur, în 2013, când s-a stins din viaţă în urma contactării virusului febrei tifoide (în India). Până în acel moment reuşise să străbată 120 de ţări cu capitalele lor şi adunase 5 paşapoarte pline de ştampilele consulatelor, numai unul dintre acestea numărând 56 de file.

Pornind pe bicicletă, cu Biblia drept ghid din care citea zilnic, lipsit complet de mijloace materiale și fără susţinerea autorităţilor române, Virgil Galaţanu a avut ambiția și tenacitatea să înceapă și să continue o incredibilă călătorie, răspunzând la chemarea unui gând grandios: înconjurul Pământului pe două roţi, cu speranța de a-și înscrie numele în Cartea Recordurilor.

În cei 11 ani ai fabuloasei sale călătorii, Virgil Galaţanu a parcurs peste 300.000 km cu bicicleta, traversând  Europa, Africa şi Asia, având îndrăzneala să înfrunte pericole extreme în ţările bulversate de conflicte armate. Un veritabil ambasador al României, acest badea Cârţan contemporan a purtat tricolorul nostru în cele mai neştiute locuri ale lumii, primind recunoaşterea şi respectul băştinaşilor, dar şi ajutorul personal al unora dintre ambasadorii și consulii români în acele locuri

Până la recunoaşterea meritelor globetrotterului în România, Virgil Galaţanu junior a îmbrăţişat ideea înscrierii numelui tatălui şi al său în Cartea Recordurilor, ca pe  o misiune de viaţă. Sperând ca prin el visul tatălui să fie împlinit, Virgil (Gianni) şi-a propus să construiască un monociclu special, cu care să traverseze Transfăgărăşanul, « cel mai frumos drum din lume », după cum îl numea, într-o emisiune Top Gear, Jeremy Clarkson.

Proiectul presupune concepţia şi construcţia unui monociclu electric, omologarea performanţei sportive şi scrierea, publicarea şi traducerea unei cărţi. Volumul va cuprinde întreaga aventură fantastică a românului-tată plecat în lume pe două roţi.

Virgil (Gianni) Galaţanu,  un tânăr cumsecade, iubitor de sport  și de natură, la fel de perseverent ca tatăl său, se încumetă la acest drum anevoios, pe o singură roată, fără şa, în condiţii speciale : el a rămas, în urma unui accident de maşină din 1998, cu un picior mai scurt cu 3 cm şi « înnobilat » de o tijă din titan şi cinci şuruburi. De aceea recordul pe care acesta o să-l atingă este de două ori mai preţios, iar dorinţa de a onora memoria tatălui cu atât mai impresionantă.