MENIU

Firmele cu o valoare de piață de minimum 250.000 de euro se vor putea cota la Bursă

Firmele care au o valoare de piață de minimum 250.000 de euro, se vor putea lista la Bursa de Valori București pe o platformă alternativă de tranzacționare, care va fi funcțională până la finalul acestui an, cu condiția să coteze cel puțin 10% din acțiuni, a anunțat miercuri directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski, potrivit AGERPRES.

În acest scop, BVB a încheiat parteneriate cu Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS) pentru listarea companiilor din IT și cu GEA Strategy&Consulting pentru listarea la bursă a companiilor nou înființate (start-up).

"Am avut deja discuții cu companiile în acest sens. Misiunea Bursei este să fim pe teren, acolo unde se derulează viața reală și business-ul real. Am stabilit contactele pentru a trezi interesul proprietarilor de companii pentru listarea la bursă. Această nouă piață va fi lansată în câteva săptămâni și va reprezenta o oportunitate nouă pentru aceste companii, pentru antreprenorii interesați să-și crească afacerea în mod transparent, respectând valorile pieței de capital, ", a explicat Sobolewski.

La rândul său, Radu Georgescu, vicepreședinte ANIS și președinte GECAD Group, a declarat că în orice moment, în România, există 10 — 20 de companii din domeniul IT care ar putea fi listate la Bursă, însă nu a precizat când estimează că va fi listată prima astfel de firmă la BVB.

"De 10 ani strig că ceea ce lipsește economiei românești este o bursă funcțională. Din foarte multe motive, lucrurile nu au mers. Bursa nu este numai un mod de a atrage capital, este un element de marketing, un mod de exit al unui antreprenor, un mod pentru investitori de a avea garantată o guvernanță corporativă, o transparență a companiei. Dacă reușim să aducem industria IT, cu toate aceste avantaje, cred că facem un pas imens înainte pentru noi toți", a spus Georgescu.

La rândul său, Dragoș Pâslaru, director general al GEA Strategy&Consulting, susține că în România există aproximativ 10 domenii care pot duce la o creștere economică sustenabilă, iar companiile care au o creștere rapidă, de peste 20% anual timp de trei ani, ar putea reprezenta interes pentru potențialii investitori.

"Am făcut un studiu rapid legat de felul în care arată companiile în România și am identificat companiile cu creștere rapidă, cele care au o creștere anuală de peste 20% timp de trei ani consecutivi. Doar 7% dintre companiile din România au astfel de creșteri, dar ele cumulează mai mult de 49% din creșterea totală la nivelul sectorului privat în România. Mai sunt firmele pe care noi le numim "gazele", cele care cresc cu peste 20% anual, timp de trei ani consecutivi, dar în primii cinci ani de viață. Acestea cumulează 20% din totalul creșterii în țara noastră, cele mai multe fiind din sectorul IT", a subliniat Dragoș Pâslaru.

Mai multe articole despre:
euro firme bursă cota Valoare de piaţă minimum