MENIU

Firmele care au reabilitat podul prăbușit, contracte gigant de 264 de milioane de lei - Constructorii, apropiați ai lui Arsene, au probleme cu legea

Pod prăbușit Neamț - Inquam Photos / Ionuț Corfu

Contracte gigant de 264 de milioane de lei au fost alocate pentru un pod care, în doar câteva luni de la inaugurare, s-a prăbușit. Cele trei firme care s-au ocupat de amenajarea construcției sunt deținute chiar de apropiații președintelui Consiliului Județean, Ionel Arsene, scrie presa locală. Mai mult, unele dintre ele ar fi avut și probleme cu legea. 

Amenajarea podului de la Luțca face parte dintr-un contract-gigant pentru „reabilitare poduri și drumuri din județ”, în valoare de 264 de milioane de lei. Printre firmele care au câștigat licitația și au lucrat la pod se numără Darcons, Aqua Parc și Mavgo Holding. Potrivit presei locale, toate au avut, însă, probleme cu legea, iar altele sunt deținute de apropiați ai președintelui Consiliului Județean, Ionel Arsene. 

Darcons SRL, una dintre firmele asociate care au reabilitat podul de la Luțca, a fost condamnată în 2019 pentru extragere a agregatelor minerale fără autorizație. Mai exact, angajații societății au fost prinși cărând pietriș cu autocamioanele din albia râului Moldova, punând în pericol siguranța conductei de gaze de înaltă presiune a Transgaz. Un angajat a constatat neregulile și a anunțat imediat autoritățile locale. După seria de procese, instanța de apel a dispus condamnarea societății Darcons și a unui reprezentant al acesteia.

Pe de altă parte, patronul firmei susține că, în realitate, nu au umblat deloc la rezistența podului, ci a fost vorba mai degrabă de lucrări de cosmetizare.

Explicațiile halucinante ale celui care a construit podul prăbușit: „Nu s-a umblat la structura de rezistență! Am făcut un fel de modernizare”

A doua firmă care a lucrat la podul prăbușit a fost și ea în atenția presei locale. Oamenii din spatele companiei Aqua Parc, tatăl și fiul cu același nume, Gheorghe Vlasie, ar fi în relații bune cu președintele Consiliului Județean, Ionel Arsene. Compania a adunat, prin licitații publice, contracte de peste 300 de milioane de euro în toată țara.

A treia firmă care s-a ocupat de reabilitarea podului a fost Mavgo Holding. În 2020, Libertatea arăta că această firmă, și ea apropiată a preșesdintelui CJ, ar fi vrut să exploateze granit în zone protejate din Munții Măcin. E o firmă-soră a celor de la Aqua Parc, în spatele ei aflându-se același Gheorghe Vlasie, al cărui fiu a fost botezat de Ionel Arsene. Mai mult, Vlasie este un personaj influent în Moldova, despre care presa locală a mai scris că a fost cercetat într-un dosar de constituire a unui grup infracțional organizat.

Podul, cunoscut drept „Podul lui Arsene”, după numele șefului Consiliului Județean Neamț, fusese redat circulației în noiembrie anul trecut. Ionel Arsene, cel care anul trecut se lăuda cu rezistența podului, dă acum vina pe constructor și spune că recepția lucrării nu era gata. Și Ministerul Dezvoltării acuză autoritățile locale și spune că podul nu trebuia dat în folosință. În cazul prăbușirii acestuia, au fost deschise două dosare penale, unul pentru abuz în serviciu și celalalt pentru vătămare corporală din culpă. 

Mai multe articole despre:
podul prabusit neamt firme ancheta