MENIU

Firmele ajunse pe butuci vor face concedieri record în 2015

Mai puţine insolvenţe, mai mulţi concediaţi

Un număr mai mic de firme a intrat în insolvență în acest an, însă amploarea concedierilor va fi mai mare decât în 2014.

Cu toate că avem mai puține intrări în insolvență în 2015, amploarea concedierilor va fi mai mare decât în 2014, când volumul de insolvențe și falimente a atins oricum un punct maxim.

Explicația? Numarul insolventelor deschise in primele trei luni ale anului curent in randul companiilor cu cifra de afaceri peste 1 milion euro este în crestere cu aproximativ 13% fata de aceeasi perioda a anului anterior.

Astfel, socul social - numarul locurilor de munca care ar putea fi pierdute - este mai mare cu 24%, se arată într-un studiu Coface.

Cel mai îngrijorător aspect este altul: societățile comerciale dispar pe bandă rulantă, însă altele noi nu le iau locul. Românii nu mai vor să fie patroni.

Raportul dintre numarul companiilor care si-au intrerupt activitatea (toate formele) relativ la numarul companiilor nou inregistrate (SRL) a crescut de aproape cinci ori in perioada analizata, de la nivelul inregistrat in anul 2008, respectiv 0,48, la aproape 2,32, nivelul inregistrat in anul 2014.

"Astfel, efectul de regenerare al sistemului economic privat ramane greoi, in conditiile in care Romania inca sufera semnificativ la capitolul antreprenoriat si inregistrarea de companii noi, profitabile.", a declarat Constantin Coman, Country Manager, Coface Romania.

În primul trimestru al anului 2015 au fost deschise 2.740 de insolvente noi, in scadere cu aproximativ 58% fata de aceeasi perioada a anului anterior, cand s-au inregistrat 6.512 insolvente, reiese din analiza Coface, realizata pe baza datelor furnizate de Oficiul National al Registrului Comertului.

Cu toate acestea, raportat la 1.000 de firme active, incidenta insolventelor este de patru ori mai mare decat media inregistrata pe plan regional, Romania fiind pe prima pozitie din acest punct de vedere.

Scaderea record a numarului de insolvente in primul trimestru al anului 2015 se datoreaza scaderii firmelor insolvente cu cifra de afaceri sub 100 mii euro. In acelasi timp, contractia este datorata si unui efect de baza semnificativ (prin comparatie cu un record istoric inregistrat in anul anterior).

Distributia sectoriala si teritoriala a firmelor insolvente

Din punctul de vedere al distributiei sectoriale, fabricarea produselor textile, asanarea si indepartarea gunoaielor, constructiile, HORECA si industria alimentara sunt in top 5 sectoare cu cel mai ridicat nivel al insolventelor raportat la 1.000 de firme active.

Distributia teritoriala a cazurilor de insolventa din primul trimestru al anului 2015 a suferit modificari importante fata de situatia existenta in aceeasi perioada a anului anterior.

Astfel, daca numarul insolventelor nou deschise a inregistrat contractii similare comparativ cu anul anterior pentru toate regiunile, zona de Sud si S-V se remarca printr-o scadere majora (-70%).

Mai multe articole despre:
insolvenţă antreprenori insolvenţe firme noi