MENIU

Firmele abia înființate de Gabriela Firea primesc un munte de bani pe final de an

<p>Gabriela Firea </p>

O nouă ședință controversată la Primăria Capitalei: Gabriela Firea vrea majorări de capital de peste 272 de milioane de lei la companiile municipale abia înființate, bani care urmează să fie cheltuiți în doar nouă zile!

Primăria Capitalei vrea să majoreze capitalul social cu aproximativ 60 de milioane de euro (peste 272 de milioane de lei) de la bugetul local la 18 dintre companiile municipale, bani care ar trebui cheltuiţi în nouă zile lucrătoare, câte mai sunt până la finalul anului.

Banii urmează să fie folosiţi pentru achiziţionarea de diverse echipamente, mijloace de transport, autovehicule 4x4, aparatură performantă, utilaje, sute de ecrane LED ce vor fi montate prin oraş, dar şi pentru realizarea unui studiu de fezabilitate pentru construirea unui acvariu.

Majorarea vine, însă, la trei luni de la precedenta majorare, astfel că suma primită de societăţi ajunge la 175 De milioane de euro – a şasea parte din bugetul Capitalei.

Majorările de capital ar uma să se facă, astfel, la companiile municipale Dezvoltare Durabilă (cu 15 milioane lei), Consolidări (17,23 milioane lei), Străzi, Poduri şi Pasaje (50,13 milioane de lei), Parking (20 de milioane de lei), Managementul Traficului (3,87 milioane de lei), Parcuri şi Grădini (10 milioane de lei), Agrement (1,16 milioane de lei), Tehnologia Informaţiei (3,57 milioane de lei), Publicitate şi Afişaj (9,6 milioane de lei), Pază şi Securitate (11,2 milioane de lei), Iluminat Public (5,51 milioane de lei), Imobiliara (56,78 milioane de lei), Întreţinerea Arborilor şi Spaţiului Verde (9,631 milioane de lei), Protecţie Civilă şi Voluntariat (11,36 milioane de lei), Eco Igienizare (6 milioane de lei), Trustul de Clădiri Metropolitane (25,24 milioane de lei), Service Ciclop (9,96 milioane de lei) şi Medicala (6 milioane de lei).

Cu noua majorare de capital, compania municipală Dezvoltare Durabilă ar avea un capital social de peste 18,3 milioane de lei, Consolidări - 36,7 milioane de lei, Străzi, Poduri şi Pasaje - 70,13 milioane de lei, Parking - 24 de milioane de lei, Managementul Traficului - aproape 15 milioane de lei, Parcuri şi Grădini - 30,12 milioane de lei, Agrement - aproape 1,5 milioane de lei, Tehnologia Informaţiei - 4,65 de milioane de lei, Publicitate şi Afişaj - 10,2 milioane de lei, Pază şi Securitate - 18,24 de milioane de lei, Iluminat Public - 9,9 milioane de lei, Imobiliara - 57,13 milioane de lei, Întreţinerea Arborilor şi Spaţiului Verde - peste 13,92 milioane de lei, Protecţie Civilă şi Voluntariat - 19,5 milioane de lei, Eco Igienizare - 10,43 milioane de lei, Trustul de Clădiri Metropolitane - 13,24 milioane de lei, Service Ciclop - 11,57 milioane de lei) şi Medicala - 6 milioane de lei.

Compania Municipală Dezvoltare Durabilă SA îşi propune să cumpere, cu această majorare de capital, un spaţiu pentru sediu sau să amenajeze şi să utileze unul, în timp ce Compania Municipală Consolidări SA intenţionează să cumpere birouri, dormitoare, duşuri, bucătării, toalete, panouri, garduri şi schele pentru şantier şi autoutilitare.

Compania Municipală Managementul Traficului SA vrea să cumpere diverse sisteme şi aparate, echipamente industrale, pachet de licenţă software, aparate de sudură, semiremorcă sau autoutilitare.

La rândul ei, Compania Municipală Parcuri şi Grădini SA vrea să cumpere tomograf pentru arbori, tractoare, generatoare, ateliere mecanice mobile, remorci, drujbe şi alte unelte. De altfel, Compania Municipală Agrement SA vrea să aloce 850.000 de lei pentru realizarea unui studi de fezabilitate în vederea construirii unui acvariu, pe lângă achiziţia de caculatoare, telefoane şi licenţe pentru windows, office şi antivirus. Compania Municipală Tehnologia Informaţiei ar urma să folosească majorarea de capital pentru achiziţionarea de echipamente hardware, licenţe, mobilier, echipamente de telecomunicaţii, videoproiectoare, autoutilitare, două autoturisme 4x4, patru autoturisme berlină şi staţii de emisie-recepţie.

În ceea ce priveşte Compania Municipală Publicitate şi Afişaj, aceasta ar urma să cheltuie 8,76 de milioane de lei pe 600 de ecrane LED outdoor modular cu suport (1 buc. – 14.600 de lei), două autoturisme, autoutilitare, sisteme software grafică şi aparate foto profesionale.

Compania Municipală Protecţie Civilă şi Voluntariat va investi într-un teren pentru centrul de instruire de 4,7 hectare (3,6 milioane de lei), o clădire pentru cursuri (5 milioane de lei), o sală pentru pregătirea fizică (1,6 milioane de lei), precum şi infrastructura necesară (1,04 milioane de lei). De asemenea, banii din majorarea de capital social la Compania Eco Igienizare vor fi folosiţi, printre altele, pentru cumpărarea a 26 de maşini Dacia Dokker, alte două Duster, 16 Dacia Logan şi 12 autoutilitare Volksvagen T6, preum şi opt computere portabile, un microbuz, şase freze pentru zăpadă, patru sisteme de supraveghere, şase aparate de spălat cu presiune şi cinci maşini de spălat.

USR sesizează Curtea de Conturi pentru companiile lui Firea

USR Bucureşti va sesiza Curtea de Conturi cu privire la cheltuielile făcute în ultimele luni de către companiile municipale şi va avertiza autorităţile din domeniul ahiziţiilor publice pentru ca acestea să fie mai atente la procedurile derulate în zilele următoate de către companiile înfiinţate de Primăria Capitalei. Preşedintele USR, Roxana Wring, consideră anul 2017 „probabil unul dintre cei mai slabi din ultimii 10” pentru investiţiile mari din Capitală.

„Aceste companii reprezintă un experiment costisitor la care sunt supuşi bucureştenii, împotriva voinţei lor. Este un experiment administrativ care nu are niciun corespondent în Europa şi care, mai devreme sau mai târziu, se va prăbuşi, cu consecinţe dramatice pentru bugetul Capitalei. Bucureştenii trebuie să ştie că din banii transferaţi anul acesta la Companiile municipale s-ar fi putut cumpăra nu 400 de autobuze, ci 600. Din păcate, în loc să rezolve problema traficului, Gabriela Firea a decis înfiinţarea unor companii care toacă banii pe autoturisme, pe chirii şi pe salarii inutile”, a declarat, luni, preşedintele USR Bucureşti, Roxana Wring.

Ea a explicat că sumele alocate de Primăria Capitalei companiilor sunt egale cu banii cheltuiţi de spitalele din administrarea municipalităţii în primele 11 luni ale anului, iar banii alocaţi nu merg, de fapt, spre investiţii şi dezvoltare, ci spre maşinile directorilor, chirii, cheltuiei de întreţinere sau pentru „achiziţii aberante”.

Consilierul USR a arătat că 12 milioane de lei sunt alocaţi pentru achiziţionarea a 121 de maşini, dintre care cele mai multe pentru şefii şi directorii din cele 22 de companii, 10 milioane de lei pentru chirii şi cheltuieli de funcţionare, 8,7 milioane de lei pentru panouri LED, 8 milioane pentru un teren şi un imobil destinate Companiei de Protecţie Civilă şi Voluntariat, aproape 1 milion de lei pentru un studiu de prefezabilitate.