MENIU

Firma care a reabilitat „podul lui Arsene” intră în insolvență - Despagubirile la CJ Neamț ar putea rămâne neplătite

Podul de la Luțca

La două luni de la prăbușirea podului de la Luțca, firma care a făcut lucrările a intrat în insolvență și ar putea scăpa de plata despăgubirilor. Este firma fostului vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț, Romică Rotaru. În tot acest timp, autoritățile n-au reușit să găsească o alternativă sau o soluție provizorie pentru localnicii afectați de podul prăbușit. 

Motivul cererii pentru intrare în insolvență a firmei Darcons SRL a fost pe fondul creșterii prețurilor materialelor de construcții. În această situație, despăgubirile cerute de Consiliul Județean Neamț ar putea să nu mai fie plătite. Lucrările de reabilitare a podului de la Luțca au costat 7,3 milioane de lei. În ultimii 15 ani, societatea a încheiat peste 100 de contracte cu statul, multe dintre ele câștigate după 2016, de când fiul patronului, Alexandru Rotaru, a ajuns deputat PSD. 

Podul din Neamţ s-a prăbușit pe 9 iunie 2022, la doar 6 luni după ce fusese reabilitat. Podul de peste Siret s-a făcut bucăţi exact în momentul în care o dubă şi un camion traversau construcţia. Maşinile au fost prinse sub dărâmături şi un şofer a fost rănit. Culmea, podul fusese "reparat" în timp record de o firmă abonată la contracte cu statul. Mai marii judeţului au spus că e mai degrabă greşeală de proiectare decât de construcţie.

Podul a fost finanţat prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Valoarea finanțării, alocată prin PNDL, este de 7.374.449,36 lei, sumă din care MDLPA a decontat 7.295.280,58 lei (au mai rămas de decontat 79.168,78 lei).

Ministerul Dezvoltării a transmis că podul nu a fost finalizat, întrucât nu a fost transmis Procesul Verbal de Recepție la Terminarea lucrărilor. „Lucrările la acest pod nu sunt finalizate și recepționate, așadar, obiectivul nu putea fi dat în folosință”, a transmis ministerul.

Preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Ionel Arsene, a afirmat că podul rupt de la Luţca se afla "în curtea" constructorului deoarece Consiliul Judeţean nu a făcut încă recepţia finală. El a precizat că pe pod era o limitare de tonaj de 40 de tone.

Mai multe articole despre:
pod lutca firma