MENIU

FMI impune Greciei două condiții pentru acordarea planului de ajutor financiar

<p>Criza din Grecia</p>

Un responsabil al FMI a anunțat, joi seară, sub rezerva anonimatului, că Fondul nu va participa la planul de ajutor pentru Grecia până când Atena nu va accepta un pachet complet de reforme și partenerii europeni nu vor fi de acord cu ștergerea unei părți a datoriei țării, informează AFP. În acest context, mai mulți oficiali germani susțin că nu vor putea obține aprobarea Bundestag-ului pentru acordul cu Grecia, fără participarea FMI, potrivit Financial Times.

UPDATE: "FMI nu va participa decât după ce aceste două condiții vor fi îndeplinite", a afirmat responsabilul, sub rezerva anonimatului, menționând că aceasta nu se va întâmpla mai devreme de câteva luni, potrivit Agerpres.

Îndatorarea ridicată şi istoricul negativ în privinţa implementării reformelor descalifică Grecia de la un al treilea pachet de ajutor financiar din partea Fondului Monetar Internaţional (FMI), potrivit unui raport prezentat board-ului FMI de către experţii instituţiei internaţionale, informează Mediafax.

Recomandarea experţílor FMI, înaintată boardului, miercuri, ridică noi semne de întrebare dacă instituţia internaţională se va alătura eforturilor Uniunii Europene de a salva Grecia de la colaps, scrie Financial Times.



Având în vedere concluzia raportului, specialiştii FMI vor participa la negocierile desfăşurate, în prezent, la Atena pentru un nou program financiar destinat Greciei, însă instituţia nu va lua timp de mai multe luni, sau chiar până anul următor, o decizie dacă va participa sau nu cu fonduri proprii.

Întârzierea din partea FMI ar putea avea consecinţe semnificative, mai ales în Germania, unde oficialii au afirmat în mod repetat că ar fi imposibil de obţinut acordul Legislativului de la Berlin pentru un pachet de 86 miliarde de euro destinat Greciei dacă la acesta nu participă şi FMI.

Reamintim că liderii zonei euro au ajuns, pe 13 iulie, la un acord cu partea elenă pentru negocierea unui al treilea program de asistență financiară, care să permită rămânerea Greciei în zona euro. Grecia și-a asigurat promisiunea restructurării datoriilor și finanțarea pe termen mediu în cadrul unui pachet în valoare de 86 de miliarde de euro, care va permite țării să rămână în spațiul monedei unice.

Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către țări din zona euro și către FMI, iar 8,7% către Banca Centrala Europeană (BCE). Începând de la 1 iulie, Grecia este, tehnic, în incapacitate de plată.

 

 

Alexis Tsipras mai vrea un referendum. "Să decidă Syriza dacă susține planul de austeritate"

 

Premierul grec, Alexis Tsipras, a anunțat, joi, că mai vrea un referendum. De data asta în interiorul propriului partid, Syriza, care trece printr-o criză fără precedent, după evadarea unui număr mare de parlamentari și ridicarea tot mai multor voci împotriva planului de salvarea Greciei, semnat de Tsipras la Bruxelles.

Tsipras a ținut, joi, un discurs în fața partidului în care a cerut convocarea unui congres de urgență, pentru ziua de duminică, în care Syriza să decidă dacă susține sau nu al treilea plan de bail-out convenit de Guvernul de la Atena cu liderii zonei euro.

"Există o facțiune care nu acceptă analiza Guvernului care a semnat acordul de rămânere în zona euro în zorii zilei de 13 iulie. În acest caz propun un referendum pe acest subiect", a spus Tsipras, citat de enikos.gr.

Premierul elen, Alexis Tsipras, a avertizat, în prealabil, că nu se va lasa șantajat de rebelii din Syriza, partidul pe care îl conduce. Mai mult, Tsipras i-a sfătuit să susțină pachetul de reforme necesar pentru implementarea celui de-al treilea pachet de salvare, altfel va fi nevoit să convoace alegeri anticipate, dacă va pierde majoritatea parlamentară, potrivit Ziare.com.

Grecia, scrisoare către FMI: "Dorim să vă informăm că solicităm un nou credit"

 



Pe de altă parte, Ministrul grec al Finanțelor, Euclid Tsakalotos, anunța, pe 25 iulie, că solicită oficial ajutorul Fondului Monetar International. Răspunzând unei cerințe formulate pe 13 iulie, în cursul unui summit extrem de tensionat, de celelalte state din zona euro, Euclid Tsakalotos afirma, în cadrul unei scrisori deschise: "Dorim să vă informăm că solicităm un nou credit" din partea FMI.

Guvernul elen s-a pronunțat pentru un acord privind programul de susținere financiară, care să fie convenit până pe 20 august, când Grecia trebuie să plătească BCE 3,4 miliarde de euro.

Guvernul de la Atena, dominat de partidul stângii radicale Syriza, intenționa, după câștigarea alegerilor parlamentare din ianuarie, să renunțe la orice plan de ajutor din partea FMI, considerat partizan inflexibil al măsurilor de austeritate, potrivit HotNews.ro.

Grecia, zguduită de presupusul plan secret de golire a băncilor în vederea revenirii la drahmă

 

 

Băncile din Grecia au nevoie urgentă de bani

 
Mai multe articole despre:
Grecia bani zona euro FMI acord împrumut Alexis Tsipras