Fertilizarea in vitro (FIV): Șansa de a deveni părinți când speranța pare pierdută
În ultimii ani, foarte multe femei iau decizia de a cere ajutorul unui medic specialist în fertilitate pentru a avea o sarcină. Ele recurg la asta, deoarece suferă de infertilitate. Aproximativ o treime din cazurile de infertilitate din ultimii ani sunt cauzate de probleme feminine. O altă treime se datorează bărbatului. Pot fi însă și situații în care infertilitatea este cauzată de un amestec de probleme masculine și feminine, de probleme necunoscute.
Femeile pot experimenta infertilitatea dacă ovarele nu eliberează un ovul în fiecare lună, așa cum este normal. Ovulația poate să apară neregulat, din cauza unor tulburări hormonale. Medicii folosesc anumite analize de sânge, de urină și alte investigații prin care evaluează problemele de ovulație. Ei pot oferi și un plan de tratament personalizat pentru fiecare pacientă în parte, pentru a stimula ovulația.
O femeie poate fi infertilă dacă numărul de ovule este scăzut din ovare. Numărul ovulelor poate începe să scadă la femei, după vârsta de 30 de ani. Spre vârsta de 40 de ani deja numărul lor scade mai mult, cât și calitatea lor.
Ovulația poate fi stimulată cu anumite medicamente, care se prescriu în funcție de problema respectivă. Rolul stimulării ovariene este esențial pentru că aproximativ 25% dintre femei au probleme cu infertilitatea. Această terapie prin medicație reprezintă un stagiu important al tratării problemelor de fertilitate.
Procesul FIV ajută în caz de insuficiență ovariană prematură. FIV este complex și se desfășoară pe o perioadă lungă de timp. El se recomandă în cazuri de infertilitate severă și atunci când inseminarea intrauterină nu dă rezultate. FIV se face și în situații în care: vârsta pacientei este înaintată, când există o problemă de endometrioză, boli genetice moștenite, trompe uterine blocate, anomalii cervicale, infertilitate de origine necunoscută.
Factorii care influențează succesul procedurii sunt vârsta femeii, numărul de ovocite și calitatea lor, stilul de viață, calitatea spermei, diferite afecțiuni medicale. Cu cât femeia este mai tânără, cu atât și rata de succes FIV este mai mare. Desigur, contează și alegerea clinicii medicale. Trebuie ținut cont ca aceasta să ofere tratamente personalizate adaptate nevoilor fiecărei paciente, să aibă laboratoare cu tehnologie avansată și o echipă de medici cu experiență excelentă. Unele clinici oferă și suport psihologic femeilor, în caz de stres și supraîncărcare emoțională.
Cu siguranță, fertilitatea femeii scade pe măsura înaintării în vârstă. Uneori se întâmplă ca unii oameni să se căsătorească la o vârstă destul de matură. Pot fi cupluri care ar dori să aibă un copil mai târziu, nu neapărat în tinerețe. În cazul femeilor, un obstacol în calea conceperii unei sarcini este vârsta, pentru că la ele corpul ajunge într-o stare de pre-menopauză.
Medicii spun despre femei că pot rămâne însărcinate chiar și în timpul tranziției către menopauză, în perimenopauză. S-a spus și faptul că după confirmarea menopauzei, sarcina este exclusă. Totuși medicina modernă a avansat și poate face minuni. Cu un program de FIV pentru menopauză, acest lucru ar putea fi posibil, cu condiția ca starea femeii să permită să țină o sarcină și să nască un copil sănătos. FIV în timpul menopauzei poate fi realizat cu ovocite donatoare.
Multe dintre sarcinile care apar la femeile de această vârstă înaintată sunt rezultatul fertilizării in vitro cu un ovul donat.
O șansă de a avea un copil în viitor este prin crioconservarea ovocitelor. Asta înseamnă congelarea ovocitelor pentru a oferi unei femei posibilitatea de a avea o sarcină mai târziu. Metoda se aplică la clinici moderne și constă în recoltarea de ovocite, care sunt congelate fără a fi fertilizate și stocate în condiții speciale, pe o perioadă lungă de timp.
Aceasta este o opțiune pentru femeile care doresc să prezerve fertilitatea în fața unor probleme anticipate. Femeile care recurg la crioconservare sunt motivate de mai multe probleme. Ele au un risc de insuficiență ovariană prematură sau antecendente familiare de menopauză precoce. Pot avea motive care țin de sănătatea lor și ar putea afecta infertilitatea, cum ar fi: afecțiuni, cancer, boli ovariene și altele.