MENIU

Fermierii BLOCHEAZĂ România - Polonia a anunțat că nu mai primește cereale ucrainene

Fermierii BLOCHEAZĂ România

România a fost paralizată de protestele fermierilor si nu au lipsit nici incidentele. În Mureș, jandarmii s-au îmbrâncit cu protestatarii, iar în vama Nădlac, forțele de ordine s-au pus în fața tractoarelor, după ce revolta agricultorilor a luat amploare. Mii de fermieri au luat cu asalt vămile, nemulțumiți de ajutorul infim venit de la Bruxelles, dar și din cauza deciziei de a nu taxa cerealele venite din Ucraina. Punctul principal al protestului a fost însă în Portul Constanța, acolo unde s-au adunat agricultori cu sute de utilaje. În timp ce fermierii români erau in strada, Polonia a anunțat că nu mai primește cereale ucrainene. Autoritățile de la Varșovia vor permite transportatorilor din Ucraina doar să tranziteze țara, nu și să descarce grânele pe teritoriul polonez. 

Ministrul Agriculturii a avut prima reacție în scandalul care a scos fermierii români în stradă. Petre Daea a fost pus la zid de agricultorii strânși la sediul Ministerului, unde a încercat să îi asigure că vor exista bani pentru ajutoare. Declarația ministrului a fost, în schimb, plină de bâlbe. 

„Ucrainenii fiind în această, aceste constrângeri monetare au ieșit cu aceste cereale în... deși.. țările vecinate desi cerealele respective trebuia să ajungă pe doar acolo unde destinația le era foarte clară. Bugetul Ministerului Agriculturii a fost ă, ă, ă, a pus alături de această 10 milioane încă 10 milioane, practic suma s-a dublat.

Și eu protestez. Le spun că sunt alături de ei, voi fi tot timpul alături de ei și le spun dragi fermieri că am fost, sunt și voi rămâne alături de dumneavoastră. (Președintele poate să intervină și la acea sumă care trebuie s-o adăugam..) A intervenit. Lasă. (Sumă, nu ne interesează sumă) Sumă. Vine suma suplimentară acum datorită acestei intervenții. Să fim drepți (vine domnul președinte cu o propunere ca acest guvern să suplimenteze cu mult mai mult) Da, acum suplimentăm. S-a și suplimentat această sumă”, a spus Petre Daea.

Mai multe articole despre:
proteste cereale fermieri