MENIU

Fermierii avertizează: fasolea își va dubla prețul. Vin scumpiri și mai mari la legume și cereale

Sursa foto: Arhivă

Legumicultorii anunță noi scumpiri în următoarele luni. Mâncarea românului, fasolea și-ar putea dubla prețul, spun fermierii, care pun totul pe seama tarifelor ridicate la semințe și îngrășăminte. În piețe, kilogramul care se vinde acum cu 17 lei ar putea ajunge să coste 34 de lei, în doar câteva luni. 

Alexandru Năstase cultivă fasole în județul Călărași. Când s-a apucat de agricultură nu și-a imaginat că o să trăiască așa vremuri. Din cauza scumpirilor la combustibil, semințe și îngrășământ, fermierul este nevoit să crească și el prețul.

Fermier: Suntem foarte afectați de prețul tot mai ridicat al semințelor.
Reporter: Cu cât cumpărați anul trecut seminte și cu cât cumpărați acum?

Fermier: În general, prețurile s-au dublat în ceea ce privește fasolea. 60 de lei kg față de 30 de lei. Prețul exagerat la motorină de câteva luni, ne-au înjumătățit, ca să nu spunem mai mult, potențialele venituri.
Reporter: Cu cât o să plece kg de fasole de la dumneavoastră? În piețe și magazine este 17 lei.
Fermier: 10 lei kg.

Pe tarabe însă, prețul va fi si de trei ori mai mare.

Pe lângă toate aceste scumpiri si forța de munca este o mare problemă.

Și producția de cereale va fi cu 15% mai mică față de anul trecut. Acest lucru, spun fermierii, va duce la scumpiri în rândul alimentelor. Pâinea, unul dintre alimentele de bază ale noastre,va costa mai mult, după ce prețul a mai crescut de câteva ori în ultima perioadă. 

Mai multe articole despre:
fermieri fasole scumpiri