"Ferma Băneasa", rechizitoriu: Inculpații încercau să contracareze o aparție negativă în presă
Membrii grupului infracțional constituit pentru obținerea ilicită a proprietăților revendicate de prințul Paul dezbăteau orice informație negativă apărută în presă și încercau să o contracareze prin intermediul lui Dan Andronic, potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA.
"Succesul retrocedărilor putea fi influențat și de articole apărute în presa de investigație în legătură cu pretențiile inculpatului Paul al României și relația acestuia cu Remus Truică sau implicarea Reciplia și a lui Benyamin Steinmetz, articole care ar fi putut influența negativ nu doar opinia publică, ci și funcționarii implicați în procedurile de retrocedare, astfel că orice apariție negativă în presă a fost imediat reclamată și dezbătută de membrii grupului, încercându-se contracararea aspectelor negative evidențiate în respectivele articole, rolul lui Andronic fiind esențial în acest sens, influența lui în presă fiind una reală", se precizează în rechizitoriu, scrie Agerpres.
Procurorii susțin că orice material de presă referitor la membrii grupului infracțional îi era de îndată adus la cunoștință lui Dan Andronic, pentru a stabili care trebuie să fie reacția.
"Spre exemplu, atunci când în presă, în ziarul (...) , a apărut un articol despre inculpatul Benyamin Steinmetz și legătura infracțională a acestuia cu Remus Truică în legătură cu retrocedările, atât inculpatul Andronic Dan, cât și inculpatul Roșu Robert sunt notificați de avocatul lui Steinmetz din Israel, (...), printr-un email din 18 iulie 2011, (...) fiindu-le cerută acestora o replică imediată", se arată în rechizitoriu.
Conform aceleiași surse, rolul lui Dan Andronic era și acela de a asigura apariția unor materiale de presă favorabile membrilor grupului infracțional.
"Tal Silberstein i-a cerut lui Andronic să publice în revista (...) un articol interviu cu Al României Paul, un articol pozitiv în care să fie relevată priceperea, dar și grija acestuia pentru ca țara să traverseze perioada de criză, subliniindu-se totodată că face parte din Casa Regală, chiar dacă o altă ramură decât fostul rege", mai notează procurorii anticorupție.
Omul de afaceri Remus Truică, prințul Paul și Dan Andronic au fost trimiși în judecată de procurorii DNA, alături de alte persoane, în dosarul ''Ferma Băneasa''.
Procurorii DNA Brașov i-au trimis în judecată, în stare de arest la domiciliu, pe Remus Truică, pentru constituire de grup infracțional organizat, trafic de influență și spălare de bani, ambele în formă continuată, complicitate la abuz în serviciu și dare de mită, și pe prințul Paul, pentru cumpărare de influență și spălare de bani, ambele în formă continuată, și complicitate la abuz în serviciu.
În dosar au mai fost deferiți justiției, sub control judiciar: Dan Andronic, Marius Andrei Marcovici, Lucian Claudiu Mateescu, Gheorghe Sin, Niculae Dima, Theodor Chiriac, Nicolae Jecu, Nela Păvăloiu și Valentin Delcea.
În stare de libertate vor fi judecați, în același dosar, Robert Mihăiță Roșu, Tal Silberstein, Benyamin Steinmetz, Moshe Agavi, SC Reciplia SRL, Apostol Mușat, Corina Teodora Dicu, Dragomira Gheorghiță, Ion Stoian, Caterina Popa, Gheorghe Olteanu și Marin Gostin.