MENIU

FENOMENUL PERICULOS pe care un cutremur l-ar putea produce în Marea Neagră. Avertisment terifiant al experților români

Cutremurele care au avut loc în zona litorală a României au produs schimbări ale reliefului costier. Din cauza morfologiei fundului Mării Negre, un seism puternic ar putea avea efecte devastatoare.

De-a lungul mileniilor, Dobrogea a fost devastată de mai multe seisme, care au produs și tsunami de intensitate mai mică sau mai mare. 

Dobrogea de Sud este o zonă cu seismicitate ridicată comparativ cu ţinuturile nordice. Aici s-au produs 88% din numărul total al cutremurelor  înregistrate. Astfel, au fost menţionate 170 de cutremure în întreaga Dobroge până în 1929. Numai în sudul Dobrogei se concentrează 117 focare, dintre care 76% în zona Şabla – Capul Caliacra. 

Cel mai devastator cutremur care a avut loc în Dobrogea s-a produs în  martie 1901. Seismul a distrus sate întregi de la malul Mării Negre şi a provocat un tsunami de patru – cinci metri înălţime.

Prof. dr. Gheorghe Mărmureanu, fostul director al Institutului Naţional de Fizică a Pământului, a afirmat, de fiecare dată, că în Marea Neagră se pot produce valuri seismice. Mărmureanu spune că activitatea seismică de la Şabla ar putea provoca un nou tsunami în Marea Neagră.

Pericolul este cu atât mai mare cu cât în Marea Neagră există depozite imense de hidrogen şi de acid sulfuric.

Specialiştii de la Institutul de Cercetare şi Dezvoltare Marină „Grigore Antipa“ spun că la adâncimi de peste 200 de metri, în Marea Neagră nu mai există oxigen, ci doar hidrogen sulfurat, un gaz dizolvat în apele Mării Negre, care formează săruri metalice de culoare neagră, cum ar fi sulfura de plumb, sulfura de fier, scrie adevarul.ro. După această adâncime, nu există viaţă. Singurele microorganisme care se dezvoltă într-un mediu fără oxigen sunt doar bacteriile.

„Foarte multă lume spune că nu este posibil să ai tsunami în Marea Neagră, care ar fi ca un fel de vas închis. Eu le recomand să ia un lighean şi să agite mâna în apă, să vadă ce valuri apar“, a spus Mărmureanu. Specialistul este de părere că nu valurile seismice sunt cea mai mare problemă, ci gazele care ar putea ieşi la suprafaţă de sub Șabla, în urma mişcărilor tectonice. „Ar fi un pericol mai mare decât un val de tsunami“. În Marea Neagră, la o adâncime de 400 şi ceva de metri şi până la adâncimi mari există depozite imense de hidrogen şi de acid sulfuric.