MENIU

Fenomenul istoric care îți arată cât de gravă poate fi schimbarea climatică pentru omenire

Schimbările climatice au șters de pe hartă în urmă cu 4.000 de ani, civilizația de oameni din Valea Indului. Civilizaţia Indusului numită şi Harappa se întindea pe o suprafaţă de peste un milion de kilometri pătraţi și se afla fix unde este Pakistanul azi.

Geologul Liviu Giosan, de la Woods Hole Oceanograhic Institution, a realizat un studiu împreună cu echipa sa în care a demonstrat cu ajutorul ultimelor tehnologii că prăbuşirea civilizaţiei Indusului s-a produs din cauza schimbărilor climatice.

Cu toate că civilizația avea o economie înfloritoare care se baza inclusiv pe schimburi intelectuale realizate la distanță, oamenii s-au văzut nevoiți să-și părăsească căminele sub amenințarea schimbărilor climatice. Astfel, aceștia au migrat în 1800 î. Hr. către satele mici de la poalele munților Himalaya.

Cea mai veche civilizație urbană a dispărut din cauza schimbărilor climatice

Spre deosebire de efectele schimbărilor climatice cu care sunt noi obișnuiți azi și care transformă planeta într-o minge de foc, în trecut acestea au adus o mică eră glaciară.

Acest lucru a dus la un dezechilibru care a afectat atât de puternic agricultura, încât civilizația Harappa nu au mai reușit să își cultive hrana, așa că au plecat.

Echipa de cercetători a cules mai multe mostre de pe fundul Mării Arabiei, după care le-au analizat pentru a vedea dacă pot găsi dovezi concrete care să ateste existența musonilor.

Rezultatele au arătat că într-adevăr civilizația Harappa a migrat din cauza problemelor cu musonii. Chiar și așa, ploile s-au rărit și la poalele munților Himalaya, iar în timp civilizația antică a dispărut.

„Deși musonii capricioși de vară au făcut agricultura dificilă de-a lungul Indului, la poalele muntelui, umezeala și ploaia veneau mai regulat", a explicat geologul român Liviu Giosan, de la Woods Hole Oceanographic Institute. „Atunci când furtunile de iarnă din Marea Mediterană au lovit munții Himalaya, au adus ploaie în zona Pakistanului și au hrănit pârâurile mici de acolo. Prin comparație cu inundațiile de la musoni cu care erau obișnuiți de la Ind, era puțină apă".

Sursa

Mai multe articole despre:
cercetare ştiinţă schimbare climatică