MENIU

Fenomenul extrem cu care s-ar putea confrunta România după mii de ani - erupții vulcanice

Cutremurele neașteptate din județul Gorj ar putea fi legate de un fenomen pe care toți experții îl credeau de domeniul trecutului, în cazul României. 

Doctor în geodinamică la Caltech, în SUA, actualmente expert în Mexic și Japonia, Vlad Manea a explicat în ce condiții am putea avea din nou un vulcan activ în România și cât e de probabil acest lucru.

Cutremurele puternice din Oltenia, într-o zonă în care experții nu se așteptau la o activitate seismică intensă, au stârnit panică și stupoare. Oficial, cutremurele din județul Gorj denotă o activitate intensă telurică, neașteptată chiar pentru zona respectivă, dar ar putea marca și reapariția unui fenomen care a mai avut loc în România în urmă cu multe mii de ani.

Doctor în geodinamică la Universitatea Caltech, în Statele Unite ale Americii, profesor și cercetător în Mexic și Japonia, cu peste 3.000 de citări Google Scholar, Vlad Manea nu exclude posibilitatea ca în România să ne confruntăm cu o erupție vulcanică. E adevărat, explică specialistul, șansele, sau mai corect spus riscurile, sunt minime, dar nu există un „nu absolut”, nici măcar în acest caz. „De regulă, unde sunt cutremure sunt și vulcani. Nu peste tot, dar în general unde sunt cutremure sunt și vulcani în apropiere, cel puțin în zona circum-Pacifică este o relație destul de clară între cele două fenomene”, explică Manea, pentru adevarul.ro.

În ce privește România, situația este mai nuanțată. Departe de a fi o zonă vulcanică activă, așa cum e, spre exemplu, Islanda, România are vulcanii săi, stinși însă în urmă cu mii sau chiar zeci de mii de ani. Asta nu înseamnă că nu am putea avea parte de noi surprize, după cele din Gorj, deși riscul este și mai redus. Mai redus, dar practic nimic nu e imposibil, accentuează profesorul.

„Activitatea este foarte scăzută în timp geologic, adică rară, dar din când în când, la câteva mii de ani, poate exista o activitate mai importantă din punct de vedere vulcanic. Aș spune că nu se pune problema să avem din nou vulcani activi și la noi, pentru că, cel mai probabil, ce se întâmplă în Gorj este o reacomodare de plăci tectonice, datorită celor două cutremure mari. Aici chiar am putea spune cu foarte mare probabilitate că nu este cazul să vorbim de apariția unui vulcan. Dar atenție, 100% nu există niciodată, nu putem garanta că nu va izbucni, nu există conceptul de 100%, poate 99% - 99,9%. Personal chiar nu cred că va fi, dar nu există nicio garanție”, susține Manea.

În România, avem două lanțuri de munți vulcanici: Oaș, Gutâi, Țibleș, în nordul Carpaților Orientali, respectiv Căliman, Gurghiu și Harghita, în sudul Orientalilor. Acești vulcani sunt monitorizați strict, ca peste tot în lume. Spre deosebire de cutremure, oamenii de știință pot prezice în cele mai multe cazuri cu exactitate erupțiile vulcanilor. Iar în viitor, cel puțin în următorii zeci sau sute de ani, există certitudinea că nu vor exista surprize în munții României. Acest lucru este valabil în privința vulcanilor deja cunoscuți.