Fenomenul care face ravagii în şcolile din România: "Mi-a spus că îşi doreşte să moară"
Fenomenul de bullying este foarte răspândit în şcolile din România, potrivit unui studiu Salvaţi copii. Unii copii spun că nu mai rezistă şi refuză să mai meargă la şcoală. Este şi cazul unei fetiţe din Constanţa care i-a mărturisit mamei că "îşi doreşte să moară".
Mama unei fetiţe în clasa a III-a din Constanţa a povestit cum este terorizată copila este terorizată de colegi. Părinţii au cerut învăţătoarei să stea de vorbă cu ei şi să le explice că fata este bolnavă, scrie cugetliber.ro
"Copiii îi spun la şcoală că este grasă. O strigă în toate felurile, nu vor să stea cu ea în bancă, râd dacă nu poate să alerge la sport, au exclus-o din grupul de pe telefon, cu toţi elevii. Ea a ajuns să se interiorizeze foarte mult, să îmi spună că nu mai vrea să meargă la şcoală, că îşi doreşte să moară", a povestit femeia.
Fenomenul de bullying este însă mult mai răspândit decât ar putea crede mulţi dintre noi. Potrivit primului studiu naţional ce a vizat acest fenomen, realizat de organizaţia Salvaţi Copiii, unul din patru copii este umilit în mod repetat în grupul de colegi, trei din zece copii sunt excluşi în mod repetat din cercul de colegi şi patru din zece copii au fost răniţi urmare a comportamentelor violente repetate.
„Studiul scoate în evidenţă un nivel îngrijorător al prezenţei diferitelor comportamente asociate bullying-ului în şcoli şi arată nevoia unei schimbări de abordare a dinamicii relaţionale în contextul şcolii”, este de părere Gabriela Alexandrescu, preşedintele executiv al organizaţiei Salvaţi Copiii.
Ce este bullying-ul?
Bullying-ul este definit ca fiind un comportament ostil/de excludere și de luare în derâdere a cuiva, de umilire. Un copil este etichetat, tachinat, batjocorit în cercul său de cunoștințe sau de către colegi care îl strigă într-un anume fel (făcând referire la aspectul fizic sau probleme de ordin medical/ familial). Uneori aceste tachinări se transformă în îmbrânceli sau chiar, în unele cazuri, în atacuri fizice.
Bullying reprezintă o formă de abuz emoțional și fizic, care are trei caracteristici:
Intenționat – agresorul are intenția să rănească pe cineva;
Repetat – aceeași persoană este rănită mereu;
Dezechilibrul de forțe – agresorul își alege victima care este percepută ca fiind vulnerabilă, slabă și nu se poate apăra singură.
Fenomenul „bullying” este mult mai des întâlnit decât ne-am dori să credem. Se întâmplă pe coridoarele școlii, în curte, pe străzi și, din păcate, uneori și în sălile de clasă. Nedepistat la timp, bullying-ul poate lăsa traume și repercusiuni ireversibile asupra adaptabilității copilului în societate. Cazurile de bullying implică cel puțin un agresor și o victimă, iar, în unele cazuri, există și martori. Putem discuta despre bully-ing fizic, verbal, sexual sau psihic.